Učiteljici otkaz, a đacima šok

Za uspomene na učiteljicu, školske dane, toplinu, trud, rad, bliskost, generacije učenika koje se školuju u posljednjih 15-ak godina ne znaju. Rijetka su odjeljenja koja vodi jedna učiteljica od prvog do petog razreda. A kada se dođe do predmetne nastave, ne zna se ništa, nastavnici se mijenjaju skoro svakog drugog mjeseca. Niko nema vremena da se veže za odjeljenje, da prepozna talenat nekog djeteta, posveti mu se, djeca dok se naviknu na nastavnika, predavanje, ispitivanje, već se moraju navikavati na drugog i takvo stanje u obrazovanju traje godinama.

Veza sa učenicima

Brojni faktori utiču na to, neki su opravdani, neki neopravdani, a neki čudni i vrlo sumnjivi. Među takvima je posljednji slučaj iz OŠ “Ćamil Sijarić”. Roditelji jednog odjeljenja četvrtog razreda su iznenađeni što im se mijenja učiteljica u periodu epidemije koronavirusa, kada su djeca ionako zbunjena, oštećena za druženje i vrijeme sa učiteljicom.

ako u školama učimo djecu osnovnim ljudskim vrijednostima, u životu to sve izgleda drugačije, rekla je učiteljica Hrvat

A učiteljica Merima Hrvat je od 2012. do 2017. radila u OŠ Srednje, i to u kombinovanom odjeljenju u područnoj školi Dragoradi. Najudaljenijoj školi u KS-u. Svaki dan je do posla prelazila oko 100 kilometara, što dovoljno govori o njenoj želji i ljubavi prema ovom poslu. Na poziv tadašnje direktorice OŠ “Ćamil Sijarić” Jasmine Husić prihvatila je 2017. posao u OŠ “Ćamil Sijarić”, preuzela prvačiće i sa učenicima i roditeljima stekla izuzetan odnos, uspostavila emotivnu vezu i bila im na raspolaganju 24 sata. Međutim, za mjesec učiteljica Merima stiče uslove za zaključenje ugovora o radu na neodređeno i to je bio razlog da joj se ne produži ugovor koji je istekao 31. augusta. Na njeno mjesto je angažovana druga učiteljica, a Merima je poslana na biro za zapošljavanje.

– U školi je trenutno pet radnih mjesta koja su slobodna. Što znači da postoji potreba za zapošljavanjem učitelja na neodređeno. Smatram da su povrijeđena moja ljudska prava. Iako u školama učimo djecu osnovnim ljudskim vrijednostima, evo u životu to sve izgleda potpuno drugačije, rekla je učiteljica Merima.

Sindikat osnovnog obrazovanja KS-a je reagovao odmah nakon što je informisan o ovom događaju, ali nažalost bezuspješno.
– Ovaj Sindikat je zagovarao tezu da se učenicima ne trebaju mijenjati učitelji, jer to nije ni pedagoški opravdano. Pored toga, ne treba gubiti iz vida činjenicu da Merima Hrvat ima skoro deceniju radnog iskustva u svom zvanju, što bi trebalo predstavljati svojevrstan respekt prema njoj, ali i opredjeljenje škole da takvog radnika na svaki mogući način pokuša zadržati jer je to u interesu kako učenika, tako i roditelja koji su veoma zadovoljni njenim radom. Nema sumnje niti bilo kakve prepreke da se s imenovanom ponovo zasnuje radni odnos u školskoj 2020/2021, objasnio je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.

Prepreke

Naglasio je da je slučaj Merime Hrvat proizašao iz činjenice da konkursi nisu raspisani na vrijeme, jer bi ona na konkursu sasvim sigurno imala najveći broj bodova i zadržala bi posao.
Međutim, prepreka postoji. Merima Hrvat puni tri godine radnog staža u OŠ “Ćamil Sijarić” i to bi značilo da bi morala potpisati ugovor na neodređeno.
– Da smo zadržali učiteljicu Merimu Hrvat, morali bismo joj ponuditi ugovor na neodređeno, a to se ne uklapa u naš petogodišnji plan. Imamo pet upražnjenih mjesta u razrednoj nastavi, ali ništa nam nije garant da ćemo ih imati i iduće godine, tako da nismo htjeli rizikovati posao kolega koje su duže vrijeme u našoj školi, rekla je Esada Šahinagić, direktorica OŠ “Ćamil Sijarić” za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79