Udaju se, pa dođu kao djevojke: Iz Granične policije BiH pojašnjavaju kome ne daju preći granicu

Kako je potvrđeno Nezavisnim u Graničnoj policiji, zbog neposjedovanja važeće putne isprave od početka marta do kraja maja odbijen je ulaz u BiH za 80 osoba

U posljednje vrijeme određene osobe nisu mogle preći granicu jer su prezime promijenile u matičnim knjigama, ali ne i u putnim ispravama, saznaju Nezavisne.

Kako su pojasnili u Graničnoj policiji, uglavnom su u pitanju žene koje prilikom stupanja u brak promijene prezime i na put krenu sa putnom ispravom u kojoj još stoji staro – djevojačko prezime.

“Lice koje promijeni lično ime, ime ili prezime, dužno je promijeniti i putnu ispravu jer su njegovi novi generalijski podaci evidentirani u registru matičnih knjiga i bazama podataka Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka i ne slažu se s podacima upisanim u putnu ispravu, te kao takva ta putna isprava nije validna za prelazak državne granice”, upozoravaju u Graničnoj policiji.

Po zakonu, lice koje promijeni lično ime ili samo ime ili samo prezime dužno je u roku od 15 dana od upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu ličnih isprava.

“Ukoliko se tokom vršenja graničnih provjera utvrdi da je lice promijenilo generalijske podatke, a nije zamijenilo dokumenta, o tome obavještavamo nadležni organ za izdavanje putne isprave, koji sprovodi postupak eventualnog utvrđivanja prekršajne odgovornosti lica zbog propuštenog roka za zamjenu putnih isprava”, ističu u Graničnoj policiji.

Marijana P. iz Dervente je kazala da je odmah po promjeni prezimena otišla i promijenila sva lična dokumenta.

“Smatram da je zaista besmisleno da u 21. vijeku nemam sva validna lična dokumenta, te da pravim sebi velike probleme zbog tako besmislene stvari kao što je zamjena dokumenata”, istakla je ona.

Kako je potvrđeno Nezavisnim u Graničnoj policiji, zbog neposjedovanja važeće putne isprave od početka marta do kraja maja odbijen je ulaz u BiH za 80 osoba.

“U martu je odbijen ulaz za devet osoba, u aprilu za 45, a u maju ih u BiH zbog neposjedovanja važeće isprave nije moglo ući 26”, istakli su u ovoj bezbjednosnoj agenciji.

U Graničnoj policiji BiH su napomenuli da je predviđeno da maloljetni nosioci putnih isprava, mlađi od 14 godina, mogu da putuju u inostranstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili staratelja.

“Nosilac putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina mora da ima saglasnost oba roditelja ili staratelja ovjerenu kod nadležnog organa ako putuje u pratnji drugog lica”, naveli su u policiji.

Podsjetili su da građani BiH za ulazak u Srbiju i Crnu Goru ne moraju imati pasoš, već u te zemlje mogu ući i sa ličnim kartama, te da po zakonu u tim državama mogu boraviti do 90 dana od dana ulaska.

Apelovali su na sve građane da prilikom polaska na put provjere validnost putnih isprava, kao i rok važenja istih, te da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79