Udar na džepove: Val poskupljenja u BiH tek dostiže vrhunac

23.02.2021., Zagreb - Ivana Urem Marohnic, vlasnica pekarnice Korica. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Val poskupljenja u Bosni i Hercegovini dostiže vrhunac

Usprkos najavama mlinara i pekara da će cijene brašna i pekarskih proizvoda ostati stabilne, brašno u BiH je poskupjelo za čak 12 posto, javlja BHRT.

U pojedinim lokalnim zajednicama već je poskupio i hljeb, kao i ostali pekarski proizvodi, a u ostalim krajevima zemlje poskupljenja se očekuju za desetak dana.

Val poskupljenja u Bosni i Hercegovini dostiže vrhunac.

Zbog visoke cijene pšenice na burzama, za 12 posto skočila je i cijena brašna, što je najava za ostala poskupljenja.

Glavni razlog poskupljenja je suša i podbačaj roda kukuruza.

Građane je poskupljenje dodatno zabrinulo, jer je ionako skroman kućni proračun već maksimalno rastegnut.

Nestašica pšenice donosi poskupljenje hljeba: Vlast zakazala još jednom

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH upozorilo je da vlasti moraju hitno reagirati kako bi se ublažile posljedice najveće suše u posljednjih 50 godina, čije se štete, kako kažu, već mjere u stotinama miliona KM.

Predsjednik Udruženja Nedžad Bićo rekao je za „Avaz“ da su žitarice na određenim parcelama pretrpjele štete i do 80 posto te da od Vlade FBiH traže rebalans budžeta.

Oni kažu da su štete prouzrokovane sušom do 50 posto, mi kažemo da je više. Ali neka bude kako kažu i neka izdvoje sredstva da se to nadoknadi jer neće biti hrane. Stočari neće moći pregurati zimu. Mnogim farmama već prijeti gašenje – rekao je Bićo.

Da bi stabilizirala opskrbu u vanrednim situacijama, država mora intervenirati puštanjem na tržište proizvoda iz robnih zaliha kojima upravljaju entiteti i pojedini kantoni. Međutim, prema Zakonu o robnim rezervama, informacije o količinama i asortimanu su pod oznakom “državna tajna” te je teško znati koliko su građani sigurni u vanrednim situacijama.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79