Udovoljeno zločincu Jovanu Tintoru: Kaznu za zločine u Vogošći će izdržavati u Srbiji

Udovoljeno zločincu Jovanu Tintoru: Kaznu za zločine u Vogošći će izdržavati u Srbiji


Jovan Tintor zvani Joja ostatak kazne će izdržavati u Srbiji, nakon što je u susjednoj zemlji priznata presuda Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen na deset godina zatvora za zločine počinjene u Vogošći, potvrđeno je za Birn.

Iz Višeg suda u Beogradu su potvrdili da je u ovom predmetu donesena odluka kojom je priznata presuda Suda BiH, a koja je postala pravosnažna.

– Nakon pravnosnažnosti presude odluka se dostavlja Ministarstvu pravde radi realizacije transfera osuđenog u Republiku Srbiju – naveli su u odgovoru za Birn iz beogradskog Višeg suda.

Iz Ministarstva pravde BiH navode da je po zahtjevu osuđenog Jovana Tintora presuda Suda Bosne i Hercegovine priznata u cijelosti od strane nadležnog suda u Republici Srbiji, u činjeničnom stanju i u pogledu visine kazne.

– Sljedeća faza je realizacija transfera u kojoj, suglasno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, sudjeluju Ministarstvo pravde BiH, Interpol i Granična policija BiH, a do tada se osuđeni i dalje nalazi na izdržavanju kazne u Bosni i Hercegovini – pojasnili su iz Ministarstva pravde BiH.

U skladu sa ugovorom između BiH i Srbije o međusobnom priznanju i izvršenju sudskih odluka, Tintor je prije nekoliko mjeseci podnio molbu za transfer radi daljnjeg izdržavanja kazne zatvora u susjednoj državi.

Pravosnažnom presudom Suda BiH u februaru 2019. Tintor je, u svojstvu predsjednika Kriznog štaba i člana Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS), proglašen krivim po nekoliko tačaka optužnice za učešće u širokom i sistematičnom napadu na nesrpsko stanovništvo Vogošće u periodu od aprila do kraja jula 1992. godine.

Presudom je uvrđeno kako je Krizni štab donio naredbu o formiranju logora Kon-Tiki i Bunker, kao i da je Tintor odgovoran za zatvaranje civila u Nakinoj garaži i Planjinoj kući te nehumane uvjete koji su u njima vladali.

Tintor je, kako se navodi u presudi, neutvrđenog dana u prvoj polovici maja 1992. godine osobu C-3, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, u logoru Bunker udario u stomak, a vojnik joj je strgnuo odjeću, nakon čega mu je optuženi naredio na joj odreže dojku. Presudom je utvrđeno da je vojnik zarezao dojku, odakle je potekla krv, kao i da je u prostorijama policije ispitivao zatočene policajce, a jednog od njih je davio i udarao rukama, te mu stavljao nož pod vrat.

U kaznu je Tintoru uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od februara 2016., kada je po potjernici uhapšen na Graničnom prijelazu Rača.

Dokumenti do kojih je BIRN BiH došao u jednom od ranijih istraživanja pokazali su da je Tintor 2013. i 2014. bio predsjednik Vojvodskog savjeta – “Ujedinjenog ravnogorskog pokreta Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i dijaspore”, a osobe s kojima smo tada razgovarali nisu željele otkriti da li se on još uvijek nalazi na čelu ovog tijela.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija