Udruženja građana “Radnički pokret” najavljuje velike proteste zbog novog Zakona o kleveti

“Ovaj zakon nije korektan prema građanima Republike Srpske jer su drakonske kazne koje većina građana ne bi mogao da isplati”, rekao je predsjednik Udruženja građana “Radnički pokret” Dražan Pejeković.

Administrator Fejsbuk stranice“ Crna lista poslodavaca Republike Srpske” i predsjednik Udruženja građana “Radnički pokret” Dražan Pejaković najavio je proteste u Banjaluci ,ukoliko ne dođe do povlačenja Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske po kojem se kleveta kriminalizuje.

– Planiram napraviti proteste u Banjaluci 14. marta. Proteste organizujem kako bi pokazali vlasti da zakon o kleveti koji se treba tretirati kao krivično djelo nikada ne smije doći na glasanje, te da isti ne smije biti izglasan. Ukoliko oni to izglasaju možemo kupiti prnje, a borbu za radna prava i targetiranje robovlasnika na ovoj grupi možemo momentalno ugasiti. Ovo je borba nas radnika i građana protiv tiranije koju nam plasiraju – napisao je Pejaković na Fejsbuku.

U razgovoru za BLink ističe da je krajnje vrijeme za reakciju.

– Kao što što znate ovaj zakon nije korektan prema građanima Republike Srpske jer su drakonske kazne koje većina građana ne bi mogao da isplati. Usvajanjem ovog zakona Republika Srpska postaje Sjeverna Koreja, gdje obični građani neće imati pravo glasa. Ovim zakonom će se najviše koristiti političari, a i poslodavci kako bi spriječili odlazak svojih radnika pod prijetnjom krivične prijave – rekao je za Blink Pejaković.

Kako ističe u regionu je situacija drugačija.

– Naše se vlasti pozivaju se na zakon o kleveti iz Srbije, ali kod njih kleveta se ne tretira kao krivično djelo – kaže Pejaković.

Podsjetimo, novinari najoštrije osuđuje odluku Vlade Republike Srpske o uvođenju klevete u Krivični zakonik Republike Srpske te traže hitno povlačenje nacrta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79