Udruženja žrtava traže da se ruski ambasador Kalabuhov proglasi ‘personom non grata’

Izjave ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Igora Kalabuhova u intervjuu sa novinarom Zvonkom Komšićem u emisiji “Dan uživo” 14. maja 2021., predstavljaju grubo i bezobzirno vrijeđanje žrtava genocida i ponovno negiranje genocida u Srebrenici, navodi se u reakciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

“Iako nam je poznat stav Ruske Federacije da ne priznaje presude UN međunarodnih sudova, posebno presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, njezin predstavnik u BiH, ambasador Kalabuhov je u navedenom intervjuu prevazišao sebe i potvrdio da je on lično podržao i opravdao blokiranje britanske Rezolucije o Srebrenici upućene VS UN-a. U intervjuu je potvrdio i svoju moskovsku izjavu iz 2015. godine da je: “Od početka ovaj projekt (britanski prijedlog Rezolucije) bio izuzetno politiziran, jednostran, neuravnotežen i usmjeren na pogoršanje situacije u Bosni” i tako još jednom povrijedio žrtve genocida, dajući sebi za pravo da tumači pravosnažne presude i negira genocid u Srebrenici.

Nedopustiv je i njegov stav da u Bosni i Hercegovini o naslijeđu međunarodnih sudova (Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde) i priznavanju presuda za genocid, treba da odlučuju Republika Srpska i Srbija, a ne Bosna i Hercegovina. Obzirom na sve navedeno, kao i činjenicu da međunarodni ugovori obavezuju Bosnu i Hercegovinu, ali i Srbiju na priznanje i prihvatanje presuda kao uslov za EU i NATO integracije – zahtijevamo od nadležnih institucija BiH da pokrenu proceduru proglašenja ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova PERSONOM NON GRATA u BiH”, navodi se u saopćenju ovih udruženja.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79