Udruženje BH novinari traže od Vlade KS da medijski radnici budu prioritet u vakcinaciji

Udruženje BH novinari je ponovo zatražilo od Vlade Kantona Sarajevo da novinari i drugi medijski radnici budu među prioritetnim grupama za vakcinisanje protiv koronavirusa.

Zahtjev su istakli u otvorenom pismu kantonalnom premijeru Edinu Forti, kantonalnom ministru zdravstva Harisu Vraniću, kao i ostalim kantonalnim ministrima.

“Udruženje BH novinari zajedno sa predstavnicima medija sa područja Kantona Sarajevo obraća vam se sa zahtjevom da novinare i medijske radnike uvrstite na listu prioriteta za vakcinaciju protiv koronavirusa. Tim postupkom biste spriječili diskriminaciju novinara i medijskih radnika u Kantonu Sarajevo u odnosu na novinare u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, a koji su se već vakcinisali radi sigurnijeg obavljanja svakodnevnih novinarskih zadataka”, ukazali su.

Pozvali su i na raniju odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o tome ko treba biti među prioritetima za vakcinisanje, kao i na postupanje pojedinih kantona, Republike Srpske i Brčko distrikta po ovom pitanju.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, Vlada FBiH dala je instrukciju svim kantonima da donesu odluke o prioritetnim grupama za vakcinaciju sa preporukama da se nakon medicinskih i zdravstvenih radnika, starijih i hroničnih bolesnika, u prioritetne grupe stave policajci, prosvjetni radnici i pripadnici drugih profesija pogođenih koronavirusom. Većina kantona u FBiH već je usvojila odgovarajuće odluke i uvrstila novinare i medijske radnike među ‘druge profesije pogođene koronavirusom’. Na osnovu takvih odluka, jučer je vakcinisan jedan broj novinara i medijskih radnika iz Zeničko-dobojskog i Bosansko-podrinjskog kantona, a uskoro bi trebala početi vakcinacija i u drugim kantonima u skladu sa mogućnostima, odnosno brojem vakcina kojima raspolažu pojedini kantoni. Novinari i medijski radnici također su ranije uvršteni na liste prioriteta u Republici Srpskoj i Brčko distriktu”, potcrtali su u Udruženju BH novinari.

Kako su naveli, samo su Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton ostali izuzeci po ovom pitanju. Ukazali su i na rizik s kojim se novinari suočavaju tokom pandemije.

“Podsjećamo vas da su od početka pandemije do danas na stotine naših kolegica i kolega širom Bosne i Hercegovine tokom obavljanja svojih radnih zadataka zaraženi koronavirusom, a mnogi su, nažalost, tragično preminuli od posljedica zaraze. S obzirom na ograničen broj vakcina koje su trenutno dostupne građanima Kantona Sarajevo, napominjemo da ne očekujemo da medijski randici budu u istom rangu sa zdravstvenim radnicima, hroničnim bolesnicima ili osobama starijim od 65 godina, koji svakako trebaju imati nulti prioritet pri vakcinisanju”, obrazložili su.

Kako su istakli u Udruženju BH novinari, zbog prirode posla koji obavljaju i svakodnevnih kontakata sa velikim brojem ljudi, novinari, snimatelji, fotoreporteri i drugi članovi medijskih timova su u daleko većoj mjeri izloženi potencijalnoj zarazi u odnosu na osobe koje imaju mogućnost raditi od kuće ili isključivo u kancelariji.

“Stoga smatramo da su ovo jedini utemeljeni razlozi za stavljanje novinara i svih drugih medijskih radnika na prioritetnu listu u rangu sa policajcima, vatrogascima, prosvjetnim radnicima i uposlenicima drugih javnih institucija koji također dolaze u kontakt sa velikim brojem osoba, i to na način kako je to već riješeno u drugim kantonima”, zaključili su.

U Udruženju BH novinari se nadaju da će vlast u Kantonu Sarajevo pozitivno odgovoriti na ovaj zahtjev i što prije omogućiti vakcinaciju medijskih radnika.

Potpisnici pisma su redakcije portala Klix.ba, Radio Sarajevo, Depo.ba, Žurnal.info, Oslobođenje, Slobodna Bosna, Federalna novinska agencija (FENA), te Udruženje BH novinari.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79