Udruženje “Klis-Buk” traži odgovore: Zašto nije testirana porodica preminulog borca

Članovi Boračkog udruženja “Klis-Buk” apelirali su na nadležne da se u najkraćem roku na koronavirus testiraju članovi porodice Hasiba Mustafića iz Konjica, koji je bio njihov član, a koji je bio prva žrtva koronavirusa u HNK.

Kako su naveli, Mustafić je prve simptome bolesti dobio 17. marta. Odmah se javio Hitnoj službi i kontaktirao glavnog epidemiologa. No, kako su istaknuli, dobio je odgovor da postoje samo tri testa.

– Imamo saznanja da je bilo 50 testova i da su se neki testirali više puta – ustvrdili su u ovom udruženju.

Tvrde da je Mustafić prvi put testiran 22. marta, kad je primljen na Infektivni odjel bolnice u Mostaru, ali tada je, kazali su, nažalost, već bilo kasno.

Zbog svega što se dogodilo, u ovom udruženju pitaju:

– Ko su prioriteti? Zaraženi ili članovi Kriznog štaba i njihove porodice? Šta se dešava sa medicinskim osobljem? Zašto je toliko njih odjednom na bolovanju – navodi se u njihovom dopisu.

Stoga iz Udruženja traže da se odmah obavi testiranje svih članova porodice Hasiba Mustafića, s kojima je danima bio u direktnom kontaktu, a prije svega supruge, kćerke, majke i brata.

Traže i da se izvrši dezinfekcija kuće Hasiba Mustafića, a zahtijevaju da se uspostave jasni i strogo definirani kriteriji o tome ko su prioriteti za testiranje i da se ti prioriteti bez izuzetka poštuju te da se objave imena svih do sada testiranih, kao i podatak koliko je testova do sada utrošeno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79