Udruženje likovnih umjetnika se ogradilo od Miomirke Melank: Nismo provodili nikakvo istraživanje

Udruženje likovnih umjetnika (ULUPU) BiH oglasilo se saopćenjem za javnost povodom nedavnih izjava Miomirke Melank, federalne zastupnice Naše stranke, zbog spornog emaila i komentara o ezanu.

Iz ovog udruženja ističu kako se, u periodu od 2018. do 2022. godine, unutar njihovog programa nisu vršila nikakva ispitavanja u vezi doživljavanja religije u javnom prostoru, niti se spremala bilo kakva organizacija umjetničkog performansa na tu temu.

– Udruženje se ograđuje i najoštrije osuđuje izjave o ezanu bivše sekretarke Udruženja Miomirke Melank, ističu oni.

“Ezan je ispiranje mozga, zašto ga nevjernici moraju slušati 5 puta dnevno 365 dana u godini”

Napomenuli su kako je ULUPUBiH nevladina i nestranačka organizacija koja okuplja umjetnike i umjetnice različitih vjerskih i političkih uvjerenja sa područja Bosne i Hercegovine.

– Naša vizija je da kreiramo društvo u kome umjetnici odlučuju o razvoju umjetnosti i kulture, određujemo umjetničke standarde i doprinosimo razvoju zajednice. Naši članovi su dužni da svojim djelima kao i javnim djelovanjem brane ideale humanizma i mira i budu protiv rasne diskriminacije, navodi se.

Podsjećamo, u javnosti se prije nekoliko dana pojavio tekst koji je, putem emaila, Melank poslala ULUPUBiH-u i u čijem naslovu stoji ezan.

U samom tekstu navedeni su kontroverzni stavovi o tome kako ezan uznemirava sve one koji nisu vjernici. U emailu nije navedeno čiji je stav u pitanju i zbog čega je poslan.

Nakon što je sadržaj emaila dospio u javnost, oglasila se i Melank, koja je kazala da nije u pitanju njen lični stav nego umjetnički performans.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79