Udruženje nargila barova: Nigdje nargila nije zabranjena, pa zašto bi to bio jedini slučaj u Federaciji BiH

Nakon jučerašnje informacije o mogućoj zabrani pušenja nargile od jeseni, reagiralo je Udruženje nargila barova, u ime 350 objekata i preko 3.500 radnih mjesta

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Kao što znate, od početka pandemije, smo poštovali sve naredbe i zabrane, koje su bile na snazi i koje su još uvijek.

Zbog pandemije koronavirusa, preko dva mjeseca su naši objekti bili zatvoreni ali naše uposlenike nismo otpustili, te smo uredno i na vrijeme isplatili sve plate i doprinose.

Nakon odluke, da se ponovo dozvoli rad ugostiteljskih objekata, nargila barovi su nastavili sa radom, uz poštivanje svih preporuka i naredbi koje su došle od nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

U tom periodu kada smo ponovo počeli sa radom, odgovorno tvrdimo da nije bilo zaraženih osoba koje rade u našim objektima, a što se može provjeriti kroz protokol ulaska zaraženih osoba u zdravstvene institucije na području Federacije BiH.

Odgovorno tvrdimo da niti jedna osoba sa simptomima koronavirusa nije radila u bilo kojem od naših objekata, niti je prenijela virus bilo kome.

Svi naši uposlenici, a također i objekti poštuju sve naredbe institucija, a vezano za prevenciju, tako da svi naši objekti posjeduju dezinfekciona sredstva kako bi posjetioci nargila barova odmah pri dolasku izvršili dezinfekciju ruku, naši zaposlenici uvijek imaju maske na licima, te koristimo jednokratna crijeva i na taj način preduzimamo sve potrebne mjere zaštite naših gostiju.

Apelujemo i predlažemo svim nadležnim inspekcijama, kada i gdje utvrde da se ne koriste jednokratna crijeva i gdje se ne vodi računa o higijeni, da odmah zapečate te objekte jer smo svjesni važnosti svih naredbi i preporuka koje daju nadležne institucije, te poštujući iste na taj način i mi doprinosimo zdravlju naših građana.

Molimo, nadležne inspekcije da u gore spomenutom slučaju ili slučajevima, kada utvrde da se ne poštuju naredbe i sugestije nadležnih organa, a vezano za higijenu objekata, odmah zabrane dalji rad tih objekata, zapečate iste te i ako treba izađu javno sa nazivima objekata koji ne poštuju naredbe i sugestije, ali u isto vrijeme predlažemo da se inspekcije odnose prema svim objektima (ugostiteljskim, nargila barovi, kafići itd.) isto i sve objekte tretiraju na isti način, te kada su u pitanju nargila barovi smatramo da nema mjesta za generalizovanje svih objekata u slučaju da jedan ne poštuje naredbe ili sugestije nadležnih organa.

Sigurni smo da postoji način i modus da se vrše stalne kontrole nargila barova i da se odmah isti zatvore u slučaju nepoštovanje naredbi i sugestija, ali u isto vrijeme smatramo da ne postoje zakonski razlozi da nam se zabrani rad i prodaja nargile, jer trebamo biti u istoj ravni sa ostalim ugostiteljskim objektima.

Nama je to osnovni proizvod bez kojeg nam ne vrijedi raditi i na taj način izdržavamo veliki broj porodica koje su zaposlene u nargila barovima.

Nećemo dozvoliti da nam se ugrozi egzistencija i borit ćemo se za svoja radna mjesta i naše porodice koristeći sve demokratske i zakonske načine.

Nigdje nargila nije zabranjena, pa zašto bi to bio jedini slučaj u Federaciji BiH.

Molimo da imamo iste šanse kao i svi ugostiteljski objekti, te smatramo da treba zatvoriti bilo koji objekat koji ne poštuje naredbe i sugestije nadležnih institucija – kazali su iz Udruženja nargila barova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79