Udruženje poslodavaca FBiH: Cijena cestarine treba biti još niža

Autoceste FBiH jučer su smanjile cijenu cestarine za teretna vozila za 10 posto. Iz Udruženja poslodavaca FBiH kažu da je njihova inicijativa napokon dala rezultate. Oni su pozdravili ovakvu odkuku Uprave JP Autoceste FBiH.

UPFBiH je u oktobru prošle godine sa predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija organiziralo sastanak. Na njemu je insistiralo na smanjenju cijena putarine za 20 posto.

Argumentirano smo dokazali da se u Federaciji BiH plaća najskuplja cestarina na autocestama u Evropi. Zbog visokih cijena cestarine mnogi prevoznici koriste alternativne ceste. One nisu namijenjene za teretni saobraćaj. To stvara dodatne gužve, ali i nanosi štetu cestovnoj insfrastrukturi u FBiH”, saopćeno je iz UPFBiH.
Iz Udruženja poručuju da i pored navedenog smanjenja cijena cestarine za teretna vozila, cijena cestarine na autoputevima u FBiH i dalje je među najskupljima u Evropi. Tako da još ima prostora za njeno smanjenje.

Naime, analize koje su krajem prošle godine za UPFBiH uradili stručnjaci pokazale su da bi smanjenje cijena cestarine za 20 posto za teretna vozila značajno olakšalo poslovanje transportnim i drugim preduzećima na jednoj strani. A sa druge strane ne bi značajnije ugrozilo zaradu JP Autoceste FBiH po ovom osnovu.

UPFBiH podržava aktivnosti nadležnih institucija. Ali smatramo da postoji prostor da se već početkom naredne godine nastave ove aktivnosti i konkretno unaprijede rješenja”, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79