Udruženje tužilaca FBiH brani Sabinu Sarajliju: Ne pristaju da budu predmet političkih obračuna

Udruženje tužilaca Federacije BiH oglasilo se saopćenjem, nakon teških optužbi na račun rada Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu i glavne tužiteljice Sabine Sarajlije u predmetu „Dženan Memić“.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Udruženje tužilaca Federacije BiH, kao strukovno tijelo koje okuplja tužiteljice i tužitelje sa prostora Federacije BiH, djeluje u pravcu jačanja statusa i ugleda tužilačke funkcije, te oštro osuđuje napade i pokušaje diskreditacije glavne Kantonalne tužiteljice, kao i većeg broja tužitelja i tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Prilikom podnošenja Izvještaja o radu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, na redovnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, pojedini zastupnici i zastupnice, kao i drugi pojedinci koji su imali priliku da se obrate, iskoristili su pogodan medijski prostor za obmanjivanje javnosti, iznošenjem paušalnih, neprofesionalnih i degradirajućih navoda kojim su dezavuirali javnost nastojeći utjecati na kadrovska rješenja, predlagati smjene i prejudicirajući disciplinske i druge odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

Iako bi jačanje demokratičnosti, političke kulture i vladavine prava trebalo biti suštinsko opredjeljenje zastupnika i zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo, pojedinci su navedene principe u potpunosti zanemarili i narušili, dovođenjem u politički kontekst pravosudnu instituciju i javnim prozivanjem pojedinih tužilaca. Mogućnost za kritičko sagledavanje rezultata Kantonalnog tužilaštva, zamijenjena je pokušajima da se tužilačka funkcija obezvrijedi, a integritet tužilaca i tužiteljica dovede u pitanje.

Uprkos ovim negativnim pojavama, jasno i nedvosmisleno poručujemo da tužitelji i tužiteljice ne pristaju da budu predmet političkih obračuna, te da iste ni u najmanjoj mjeri neće ugroziti nezavisnost tužilaštava, kao i ostvarivanje funkcije zbog kojih postoje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79