Uebber: Za negatore genocida i one koji veličaju ratne zločince nema mjesta u EU

Ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber kazala je za Vijesti.ba kako je veličanje ratnih zločinaca od strane političara u BiH neprihvatljivo.

Podsjećamo, vrh HDZ-a BiH prisustvovao je prošle sedmice komemoraciji ubijenom ratnom zločincu Marku Maki Radiću u Domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Takav potez izazvao je žestoke reakcije javnosti, jer se radi o presuđenom ratnom zločincu koi je za svoja zvjerstva, koja su podrazumijevala ubijanja ljudi, silovanja žena, osuđen na 21 godinu zatvora.

– Negiranje genocida u Srebrenici kao i veličanje ratnih zločinaca od strane vodećih političara u Bosni i Hercegovini je uznemirujuće i neprihvatljivo. To su i EU i Njemačka stalno iznova jasno isticale – rekla je Uebber za Vijesti.ba.

Ona se pridružila ambasadorima SAD-a i Velike Britanije, te OHR-u i Delegaciji EU u BiH koji su ranije osudili ovakvu politiku HDZ-a i drugih političara koji veličaju ratne zločince.

Dodala je kako 25 godina nakon završetka rata BiH mora naći nove načine da se suoči s prošlošću i da nađe put do istinskog pomirenja.

– Samo kroz pomirenje i kompromis između naroda biće moguć miran, stabilan razvoj zemlje u pravcu EU – smatra Uebber.

Ambasadorica ističe da u zemlji koja hoće da pristupi EU jednostavno ne može biti mjesta za nacionalistički govor mržnje, negiranje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca.

– Stoga je usvajanje prerađene Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina veoma važan korak u tom pravcu – zaključila je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79