UEFA otvorila istragu o bh. fudbalu: Detaljno će analizirati niz spornih situacija u bh. fudbalu

 

Unija evropskih fudbalskih asocijacija, nakon niza premijerligaških slučajeva u tek završenoj sezoni – od sudijskih previda i(li) lakrdija koji su rezultirali brojnim žalbama klubova, do istupanja iz lige FK Olimpik i teških optužbi iz FK Mladost Doboj Kakanj, koji nije ni na Drugostepenoj komisiji dobio licencu, otvorila je dosje “bh. fudbal”, saznaje „Dnevni avaz“ u sjedištu UEFA-e u Nionu.

– Također, dokumentirana je i izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je prije kraja sezone tvrdio da će Borac biti prvi i igrati Ligu prvaka. A tu je stav UEFA-e decidan, nema miješanja fudbala i politike – javlja naš izvor iz kuće evropskog fudbala i dodaje:

Fudbal i politika

– Također, UEFA je dobila i još jedno pismo u kojem je, između ostalog, istaknuto da smjena bivšeg rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske (Mileta Kovačevića, op. a.) nije izvršena legalno. A lavina optužbi, pisama pokrenuta je još u novembru, prije završnih izbora u NSBiH koji su doveli do niza nesuglasica, prepucavanja i optužbi između tadašnjih i sadašnjih čelnika Saveza. Sve je to sada dokumentirano.

Kompletna dokumentacija dosjea “bh. fudbal” detaljno će se analizirati i provjeravati, tako da se nameće logično pitanje: prijeti li Nogometnom savezu BiH ponovo suspenzija? Međutim, u Nionu ne žele prejudicirati nikakvu konačnu odluku niti se baviti bilo kakvim špekulacijama.

Striktna pravila

– UEFA ima striktna, zakonska pravila kad može reagirati, ali i samo formiranje dosjea je vrlo ozbiljna stvar – ističe naš sagovornik.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je bio suspendiran od 1. aprila do 28. maja 2011. godine. No, treba imati u vidu i to da je UEFA trenutno zaokupljena organizacijom predstojećeg Evropskog prvenstva, koje je organizirano sa zakašnjenjem zbog korona krize, ali i konačnim rješavanjem slučaja “Superliga“.

Još je rano razgovarati o tome kako će UEFA reagirati, ali s obzirom na to da je dosje “bh. fudbal” u rukama ozbiljnih ljudi, eksperata, teško da će ga shvatiti ležerno, saznajemo u Nionu.
Jedinstven stav

UEFA-i, između ostalog, nikako nije jasno kako se završnica Premijer lige BiH u Republici Srpskoj mogla odigrati pred navijačima na tribinama, a u Federaciji BiH bez gledalaca. Logično bi bilo da je stav NSBiH bio jedinstven za sve premijerligaše, kako bi svi imali iste uvjete piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79