Uginuo Luka, jedini bjeloglavi sup u Bosni i Hercegovini

Jedini preostali bjeloglavi sup u Bosni i Hercegovini nazvan Luka uginuo je u Eko centru Blagaj, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o lešinaru koji je u maju prošle godine iz Olova prebačen u kavez za supove u Blagaju u kojem su o njemu dalje brinuli članovi Omladinskog kluba “Novi val”.

Njima su pripale i najveće zasluge za potpuni oporavak ptice koja je 5. septembra 2020. povodom međunarodnog dana lešinara bila puštena u prirodu, ali se i nakon kraćeg “izleta” vratila u Blagaj te i dalje boravila u istom kavezu.

U tom periodu zabilježeni su i epileptični napadi u trajanju od sedam dana, nakon čega je u saradnji s Veterinarskom stanicom Mostar, Fondacijom za zaštitu grabljivica i veterinarima iz Srbije, ptica uspješno oporavljena.

Fondacija za zaštitu grabljivica u međuvremenu je pokrenula inicijativu za transport Luke u Srbiju, a trenutno je u toku izrada dodatne dokumentacije, na osnovu koje bi se uginula jedinka prebacila u zemlju svog porijekla, a s ciljem patoloških i toksikoloških analiza.

O ovom slučaju obaviještena su Policijska uprava Buna, Veterinarska stanica Mostar i Federalni inspektor zaštite prirode. U Eko centru Blagaj danas nisu mogli pretpostaviti šta je stvarni uzrok smrti ptice, zahvalivši svima koji su pomagali tokom procesa rehabilitacije i nedavnog puštanja ove ugrožene vrste.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79