Ugleda doktorica tvrdi: Korona može biti u spermi i testisima

Direktorica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’, Alemka Markotić, na današnjoj konfreniciji Nacionalnog stožera civilne zaštite upozorila je kako koronavirus utječe na reproduktivno zdravlje.

Najavila je projekt praćenje na ženskoj ali i na muškoj populaciji, javljaju hrvatski mediji.

“Vidi se da infekcija može značajno utjecati na smrt ploda i na prerano rođenje i na kasnije posljedice. Trudnice češće završavaju na intenzivnoj, djeca isto češće na neonatološkim odjelima. Kod muškaraca je primijećeno da se virus može naći u testisima i ejakulatu”, istaknula je.

U isto vrijeme dosad dostupne studije kod cijepljenih ne pokazuje ništa od toga.

“Strašno je da takve neistine izlaze u javnost. Nema nikakvih pokazatelja da cjepivo utječe na sterilnost, ali bolest utječe na reproduktivno zdravlje”, poručila je Markotić.

Po čemu se delta-soj razlikuje od “klasičnog” COVID-a? 9 stvari koje morate znati

Kako je iznimno zarazan, bolnice su opet pune. Evo što o ovom soju virusa morate znati, bilo da ste cijepljeni ili ne.

1. Delta je puno zaraznija

Za prošle se sojeve virusa znalo da zaražena osoba vjerojatno može zaraziti dodatno 3 čovjeka, dok delta varijanta znači opasnost za 8 osoba. Prema pisanju CDC-a, varijante je zaraznija od vodenih kozica, a prenosi se lakše od ebole, prehlade i gripe.

2. Uzrokovat će probojne infekcije

„Ako ste cijepljeni vjeruje se da nećete imati teške posljedice bolesti, ali ćete se prije zaraziti nego u slučaju prošlih varijanti“, ističe dr. Aaron Glatt, stručnjak za zarazne bolesti. Probojna infekcija je slučaj bolesti u kojoj cijepljeni pojedinac oboli od iste bolesti koju je cjepivo namijenjeno prevenciji, a trenutno takvi slučajevi predstavljaju oko 0.01 posto svih infekcija Covidom. To se vjerojatno neće promijeniti, ali kako se virus širi u općoj populaciji, lakše će doći i do cijepljene osobe.

Ovo su simptomi zaraze delta-sojem kod djece, a evo kada ih treba voditi na testiranje

3. Cjepivo vas može zaštititi

Dostupni podaci su preliminarni, ali čini se da dvije doze Pfizer cjepiva štite i do 88 posto, što je za 7 posto manje od utjecaja na prethodne varijante virusa, ali i dalje puno.
Moderna je možda i učinkovitija u borbi protiv delta soja, navodi dr. John Zaia, te dodaje kako je jedno cjepivo Johnson & Johnson manje efektivno protiv delte ali i dalje prevenira hospitalizaciju i smrt.

4. Svi će vjerojatno trebati dodatnu dozu

CDA želi da se što prije autorizira treće cjepivo za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, jer oni ne reagiraju tako jako na cjepiva a u rizičnoj su skupini od težih posljedica bolesti. Dr. Zaia vjeruje kako ćemo svi trebati treće cjepivo i da će se možda primati svake godine.

shutterstock

5. Moguće je da delta nije tako opasna

Neke su studije predložile da delta ustvari uzrokuje puno jače simptome i hospitalizaciju, ali dr. Zaia se ne slaže: „Ne vjerujem da uzrokuje opasnije ishode, više je hospitalizacija i smrti jer je više novih slučajeva. Čini se da uzrokuje slične simptome kao i ranije varijante, čini se samo da se ne javlja gubitak njuha i okusa.

6. Delta je opasna za djecu

Iako nema studija koje bi potvrdile, kažu kako je sve više djece zaraženo od kad se pojavila. Vjerojatno se radi o faktoru brzog širenja, a ne o mutaciji koja utječe na djecu.

7. Cijepljenje osobe mogu širiti infekciju

„Delta je povećala količinu virusa koja se zadržava u nosu i grlu, i kod cijepljenih i kod necijepljenih osoba“, ističe dr. Zaia. Možemo reći da je dobra vijest da cijepljene osobe nisu zarazne toliko dugo kao one koje nisu cijepljene.

Kada osjetite da ste pod ogromnim stresom, sjetite se da je stres i vaš saveznik – evo što psiholog želi da znate

8. Delta nije prva mutacija niti će biti posljednja

Kao RNA virus, SARS-Cov-2 mutira skoro prema definiciji. Mnoge od tih mutacija nisu imale dodatan utjecaj na zdravlje, za usporedbu s prvim sojem virusa koji je „pokosio“ svijet. Što bolja procijepljenost je jednini način koji može zaustaviti širenje novih, moguće i puno opasnijih, varijanti virusa. “Što se više ljudi cijepi, to smo bliže imunitetu krda“, ističe liječnik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79