Ugledni doktor iz Mostara: Neće biti grčkog alfabeta koliko će biti sojeva korone

Prof. dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, tvrdi da su koronavirus i sve zarazne bolesti koje su vladale čovjekom promašena teza politike, nauke i upravljanja i da “neće biti grčkog alfabeta koliko će biti sojeva koronavirusa”.

“Prije godinu sam izjavio da nikada nećemo iskorijeniti koronavirusnu infekciju. Ona samo može biti blaža, jenjavati ukoliko se adekvatno vakcinišemo i imuniziramo više od 70 posto, koje mi još nismo dosegli”, kazao je Arapović.

Ističe kako smo nažalost svi svjedoci situacije da je koronavirus prisutan i dalje i da dolaze novi sojevi. Sada je to omikron, a kako kaže, ko zna koliko će novih sojeva tako doći.

“Ono o čemu zapravo trebamo razmišljati je da li ćemo ići na osobnu odgovornost građana i nuditi vakcine kao do sada ili će se uskoro dogoditi nešto, da će možda Evropska unija pokrenuti da se uvede obavezno vakcinisanje”, naglasio je mostarski infektolog.

Zbog toga poručuje da definitivno ekonomija i sav ostali stil života općenito i politika mora usmjeriti snage za prevenciju ovakve zarazne bolesti.

“Do sada se spoznalo da sve zarazne bolesti koje su vladale čovjekom su zapravo promašena teza politike, nauke i upravljanja takvom bolesti”, ističe Arapović.

Zbog toga upozorava na lošu imunizaciju u našoj zemlji, koja, kako ističe na globalnom planu, nije dosegla ni 35 posto, što je daleko od željenih 80 posto stanovništva.

Teško stanje prema njegovim riječima usložnjava i činjenica se ne poštuju epidemiološke mjere koje su na snazi te podsjeća da su okupljanja još uvijek zabranjena, kao i nenošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, što samo rijetki još poštuju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79