Ugostitelji o zabrani pušenja u restoranima: Ovo je diskriminatorno!

U FBiH imamo na snazi zakon koji zabranjuje pušenje u školama, ustanovama i sredstvima javnog prevoza i niko s tim nema problem, istakla je Aida Feraget, predsjednica Udruženja “Ma kuš na me”.

Udruženje hotelijera i restoratera BiH organizirali su danas konferenciju za medije povdom prijedloga zakona o potpunoj zabrani pušenja u restoranima i drugim zatvorenim objektima u Federaciji BiH.

Naime, oni su istakli da nisu zadovoljni ovakvim nacrtom zakona te da je cilj osigurati jednaka prava za sve građane ovog bh. entiteta.

Aida Feraget, predsjednica udruženja “Ma kuš na me” je kazala da je oni ne promoviraju pušenje nego da svi moramo imati jednaka prava.

– U FBiH imamo na snazi zakon koji zabranjuje pušenje u školama, ustanovama i sredstvima javnog prevoza i niko s tim nema problem. Ono s čim imamo problem jeste ukidanje pušenja u barovima, kafićima bez prethodnog odvajanja prostora za pušače. U BiH živi i plaća porez i 41 posto punoljetnih pušača, a to je skoro milion osoba, rekla je Feraget.

Između ostalog, ona je kazala da žele pronaći kompromisno rješenje koje neće ugroziti prava pušača, ali i nepušača.

Ne vidimo potrebu da se prava bilo koga gaze po bilo kojem osnovu. Postoje rješenja koja smo predlagali i nije ovo prvi put da se susrećemo s ovim nacrtom zakona. Razgovarala sam o istoj temi i s predstavnicima vlasti iz RS-a i ljudi su shvatili kakav udarac ovakve odluke nose budžetu te su povukli zakon iz procedure. Ne znam što vlasti u FBiH treba uvođenje ovako rigoroznog zakona. Mi smo za kompromisno rješenje, a nikako za zabranu. Uime pušača apelujem na zastupnike da 26. maja odbiju prijedlog ovakog zakona i kreiraju novi nacrt, zaključila je Aida Feraget.

Također, prisutnim se obratio predsjednik udruženja hotelijera i restoratera u BiH Amir Hadžić, koji je naglasio kako bi usvajanje ovakvog nacrta bilo pogubno po turističku djelatnost u BiH.

– Ja sam nepušač, ali mene interesuje turistička branša te šta će s njom biti u ovom trenutku. Zar nam treba ovakav zakon u ovo vrijeme, rekao je Hadžić.

Na kraju, Hadžić je poručio kako zakon treba ići u pravcu prilagođavanja prostora za pušače i nepušače.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79