Ugostitelji pisali Dodiku: Mnogi će morati zatvoriti objekte

Udruženje poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske (HoReCa) obratilo se Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U pismu su željeli skrenuti pažnju na teške uslove u kojima radi ovaj sektor u vremenu pandemije koronavirusa.

Kako ističu, 13. oktobra na sastanku upravo sa Dodikom i ministricama finansija RS i trgovine i turizma, obećana im je pomoć u dijelu poreza i i doprinosa za zaposlene u ovom sektoru, kao i jednokratna pomoć za hotele i turističke agencije.

No, ni 20 dana nakon toga – ništa se nije dogodilo.

– Mada ste nam obećali da će u roku od sedam dana, do novog sastanka sve biti riješeno. Nije riješeno ništa – kazali su.

Imaju, kako navode, informacije da sve veći broj poslodavaca, zbog nemogućnosti ispunjavanja pristiglih obaveza, zbog donešenih ograničavajućih mjera, radi kojih je smanjen kapacitet do 70 posto plus skraćeno radno vrijeme – kao i izjava pojedinih funkcionera koji ugostiteljstvo markiraju kao izvor zaraze – bježi u sivu zonu, tako što smanjuje prijavu radnika na četiri sata ili dva sata.

Iz HoReCae tvrde da je veliki broj ugostitelja u RS već počeo proces zatvaranja objekata, odjavljivanja radnika, koji će otići na Biro.

Mada se HoReCa zalaže za uvođenje reda u sektor turizma i ugostiteljstva, bez podrške nadležnih institucija to neće moći, jer ih, kako kažu, čeka „crni talas turizma i ugostiteljstva“ koji može rezultirati potpunim gašenjem ovog sektora.

Pismo je poslano u ime 12.000 zaposlenih u ovom sektoru. Ukoliko se problem ne riješi u što kraćem roku mnogi će biti prisiljeni da zatvore objekte, ističe se u dopisu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79