Ugostitelji u BiH prijavili 12 miliona KM veći promet

U Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini

PDV obveznici u BiH koji se bave ugostiteljstvom prijavili su u martu i aprilu 2019. godine 12 miliona KM veći promet u odnosu na isti period prošle godine. U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a.

U istom periodu 82 obveznika koja se bave ugostiteljstvom izvršila su dobrovoljnu registraciju u sistem PDV-a. Ovo su prvi rezultati kontrola koje je početkom aprila ove godine najavila i još uvijek provodi Uprava za indirektno oporezivanje.

Nakon sto je UIO početkom aprila 2019. godine pozvala sve ugostitelje koji se nalaze u sistemu PDV-a da izvrše kontrolu svojih ranije predanih PDV prijava i provjere da li su prijavili i uplatili sve obaveze u skladu sa zakonom, u Upravu je samo u dva mjeseca pristiglo više izmijenjenih prijava nego u cijeloj 2018. godini. U izmijenjenim PDV prijavama ugostitelji su uglavnom povećavali iznos svoje obaveze za uplatu PDV-a.

Najava pojačnih kontrola ugostitetlja rezultirala je značajno većim prijavljenim prometom koji su obveznici sami iskazali u PDV prijavi za mjesec mart, koja se podnosila do 10. aprila 2019. godine. Tako su ugostitelji u martu sami prijavili ukupan promet u iznosu od 39 miliona KM što je za pet miliona KM više u odnosu na mart 2018. godine, dok su aprilu sami obveznici prijavili ukupan promet u iznosu od 42 miliona KM, što je za 7 miliona KM više u odnosu na april 2018. godine.

Tako je na osnovu povećanog prijavljenog prometa ugostitelja obaveza za uplatu PDV-a za mjesec mart 2019. godine porasla za čak 45 % u odnosu na mart 2018. godine, dok je obaveza za uplatu PDV-a ove grupacije u aprilu 2019. bila za 30 % veća u odnosu na ukupno uplaćeni PDV od strane ugostitelja u aprilu 2018. godine.

Nakon najave i pokretanja pojačanih kontrola od strane UIO u prethodna tri mjeseca 82 obveznika u BiH koja se bave ugostiteljstvom dobrovoljno su se prijavila i registrovala u sistem PDV-a. U 140 kontrola utvrđen je prelazak oporezivog praga, te su pokrenuti postupci registracije u sistem PDV-a. Uvidom u izvještaje sa fiskalnih kasa utvrđeno je da su ovi obveznici u 2018. godini prijavljivali promet između 30.000 i 40.000 KM i imali više od dva zaposlena radnika. Podsjećamo, zakonski prag za ulazak u sistem PDV-a iznosi 50.000 KM oporezivog prometa na godišnjem nivou.

Inspektori UIO će u julu i avgustu 2019. godine i dalje vršiti pojačane kontrole ugostitelja u BiH, a po završetku kontrola biće prezentovani i rezltati naknadno utvrđenih obaveza koje ova grupa obveznika nije prijavila i uplatila sama, već će to biti utvrđeno u kontrolama prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79