Ugrožen opstanak stanica u FBiH: “Neispravna vozila iz FBiH u RS-u se proglašavaju ispravnim, cilj je usmjeriti novac u RS”

Udruženje stanica tehničkih pregleda Federacije BiH traži od nadležnih da odloži primjenu Pravilnika o tehničkim pregledima vozila u pogledu implementacije videonadzora i normativa, koje su stupile na snagu 31. decembra 2020. godine.

U saopćenju Udruženje navodi da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH 21. januara dostavilo obavijest Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), Federalnom MUP-u, MUP-u RS-a i Policiji Brčko Distrikta BiH, u kojoj se navodi da su ispunjeni svi uvjeti za primjenu člana 73. Pravilnika o registraciji vozila, a kojim je propisano da nadležni organ prihvata dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila s bilo koje stanice tehničkog pregleda koja je uvezana u informacioni sistem.

– U potpunosti osporavamo navedene navode u pogledu cjelokupne primjene Pravilnika o tehničkim pregledima vozila. Pomenutim Pravilnikom implementira se samo izjednačavanje tehničkih pregleda bez primjene ostalih odredaba. Iz svega proizilazi da je ovdje bitan samo novac koji će stanice u RS-u nelegalno pribaviti, bez zaštite materijalnih dobara građana i sigurnosti saobraćaja. Jedinstveni informacioni sistem nije implementiran koji je jedan od uvjeta za jednakopravnost tehničkih pregleda, jedinstveni nadzor ne postoji, što je neprihvatljivo s aspekta sigurnosti saobraćaja: sva vozila kojima se utvrdi neispravnost idu u drugi entitet i tamo se proglašavaju ispravnim, a razlog je nepostojanje jedinstvenog informacionog sistema i jedinstvenog nadzora – navode iz Udruženja stanica tehničkih pregleda FBiH.

Nedopustivim smatraju je da se derogira jedan sistem rada koji je uspostavljen u Federacij BiH, a koji u potpunosti implementira evropske smjernice za sigurnost saobraćaja, tehničku opremljenost stanica, kriterije izgradnje stanica, privređivanja i ispunjavanja zakonskih obaveza, a što nije slučaj kod svih.

– Napominjemo da se ovim aktom stanice za tehnički pregled u Federaciji BiH dovode u nezavidan položaj, a samim tim postavlja se pitanje njihovog opstanka kao i broja zaposlenih. Znatan dio sredstava odlazi na PDV, stručnim institucijama, federalnom ministarstvu i kantonalnim ministarstvima, a što će ovom odlukom sve dovesti u pitanje a novac usmjeriti u RS, a što i jeste cilj selektivne primjene Pravilnika – saopćeno je iz Udruženja stanica tehničkih pregleda FBiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79