Ugrožena austrijska vojna misija u BiH i na Kosovu

Vojsci Austrije prijeti negativna reputacija kao “pouzdanog partnera”, navodi list Krone, koji dolazi iz ureda odgovornog za inostrane operacije.

Prema dokumentu koji je procurio u javnost, pripadnici austrijske vojske u BiH koji služe u BiH u okviru EUFOR-a od 2004. godine, trenutno imaju popunjeno 78 posto kontigenta i velike probleme u medicinskom timu.

Zaključak dokumenta u vezi austrijske misije u BiH glasi: “Ispunjenje naredbe za AUTCON36/EUFOR ALTHEA nije dato zbog nedostatka osoblja u podoblasti medicinskog snabdijevanja, ocjenjuje se kao krhko u cijelini i negativno utječe na operativno upravljanje EUFOR-om.”

“Problem je identifikovan prije nekog vremena i radi se na njegovom rješavanju”, rekli za Austria Press Agency (APA) u Ministarstvu odbrane Austrije.

Navodi se i da su poduzete pojačane mjere zapošljavanja. Osim toga, pretpostavlja se da će smanjenje broja stražara u ambasadi značiti da će biti na raspolaganju više osoblja za strane misije.

Problem nedostatka ljudstva na ključnim funkcijama srednjoročno će biti riješen činjenicom da će od oktobra 2022. godine Jägerbataillon 25 iz Klagenfurta, bataljon gotovo pun profesionalnih vojnika, preuzeti austrijsku inostranu misiju pri KFOR-u, navodi se u saopštenju

Situacija nije bolja ni na Kosovu gdje su Austrijanci u službi KFOR-a. Kontingent vojske Austrije na Kosovu trenutno je popunjen 78 posto, a 81 vojnik nedostaje. Popunjenost bolničara je samo 36 posto, a dežura je samo pet umjesto 14 bolničara i nema austrijskog doktora na licu mjesta.

“Ustvari, austrijski medicinski tim nije spreman za akciju”, navodi se u izvještaju. Pripadnici austrijske vojske su na Kosovu od 1999. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79