Ugrožena pitka voda: Fočaci ne dopuštaju izgradnju minihidroelektrane

Članovi Udruženja građana „Bjelava“, u saradnji sa Centrom za životnu sredinu i Koalicijom za zaštitu rijeka BiH, danas su u Bukovici kod ovog grada postavili kontejner pod nazivom Kuća za odbranu rijeka.

Članovi udruženja će na smjenu dežurati u kontejneru kako bi spriječili prolazak građevinskih mašina u korito rijeke Bjelave i gradilišta male hidroelektrane.

„Cilj ove akcije i postavljanja kontejnera je da se nadležni organi upozore na pogubne posledice izgradnje mini-hidroelektrna na Bjelavi kao i drugim rijekama u Republici Srpskoj i BiH”, rekao je predsjednik udruženja „Bjelave“ Jovan Drakula.

„Na ovaj način želimo da pošaljemo jasnu poruku nadležnom ministarstvu koje će biti na potezu ubuduće kada se budu tražile zahtjevi za dozvole da članovi našeg udruženja neće odusati od protesta svjesni da je ovo na školskom primjeru nelegalnih radova za izgradnju mini -entrale”, dodao je Drakul.

Drakul podsjeća da je sada u toku proces izrade prethodne studije za mini-elektranu na Bjelavi zatim uticaja na životnu sredinu, nakon čega bi trebalo da uslijedi pribavljanje ekoloških i građevinskih dozvola. On misli da se uslovi za dozvole ne mogu ostvariti od strane koncesionara preduzeća „Srbinjeputevi“

„Glavni naši argumenti su neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi, jer ljudi neće da prodaju imanja kroz koja prolazi put do gradilišta, zatim ugroženost izvorišta i gradskog vodovoda kojim se Foča napaja upravo sa Bjelave a da ne govorimo o klizištima i mladici koja iz Drine dolazi u ovu rijeku na mriještenje”, ističe Drakul.

Centar za životnu sredinu BiH je ekolozima donirao kontejner koji je odslikao slikar Vladimir Milanović. O izgradnji mini-hidroelektrane ne Bjelavi uskoro će raspravljati i odbornici Skupštine opštine Foča.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79