Uhapšen Begzad Spahić, osumnjičen za pridruživanje ISIL-u

Senad Dupovac, Spahićev branilac, smatra da je djelo za koje je po potjernici Općinskog suda u Zenici izručen BiH – zastarjelo

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su 9. marta Begzada Spahića, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za pripadništvo takozvanom ISIL-u, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) državni tužilac Dubravko Čampara.

Čampara je kazao da je Spahić prije nekoliko dana izručen iz Turske po potjernici Općinskog suda u Zenici koja je bila raspisana protiv njega zbog prodaje narkotičkih sredstava.

“Kad je izručen iz Turske, bio je u pritvoru u Zenici do danas. S obzirom da ga mi sumnjičimo da je bio pripadnik ISIL-a, onda sam naredio SIPA-i da ga danas uhapsi kada ga puste iz pritvora”, rekao je Čampara.

Dodao je da će Spahić sutra biti predat Tužilaštvu BiH.

Senad Dupovac, Spahićev branilac, smatra da je djelo za koje je po potjernici Općinskog suda u Zenici izručen BiH – zastarjelo.

“Proveo je nekoliko dana u pritvoru u Zenici dok se to ispitalo. On je danas izašao iz pritvora, i prilikom izlaska iz pritvora, odmah na vratima, SIPA ga je lišila slobode i ujutru će ga predati Tužilaštvu”, kazao je Dupovac.

Prema pisanju magazina Žurnal, Spahića je 2017. godine uhapsila turska policija zbog sumnje da je pripremao samoubilački napad. Žurnal je objavio da je Spahić uhapšen u jugoistočnom turskom gradu Kilisu, zajedno sa četvero državljana Azerbejdžana.

Dupovac je naveo da Spahić tvrdi da je za isto krivično djelo za koje ga sumnjiči Tužilaštvo BiH, suđen u Turskoj i da je proveo u zatvoru u Kilisu više od tri godine.

“Vidjet ćemo kojom Tužilaštvo raspolaže dokumentacijom, jer morala je određena dokumentacija da dođe uz njegov transfer kao popratna, u smislu zbog čega je tamo bio i toliko vremena u zatvoru”, rekao je Dupovac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79