Uhapšen Branko Brajković: Žrtvu pljačke pretukli nasmrt

Branko Brajković (34) Prijedora uhapšen je jučer na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisao Interpol u Zagrebu zbog krivičnog djela ubistvo i nanošenje teških povreda.

Kako saznajemo, radi se o ubistvu Josipa Horvata (61) kojeg su 1. novembra 2019. godine u Selniku kod Ludbrega pretukli lažni policajci prilikom pljačke njegove kuće. Nesretni čovjek je podlegao povredama 29. januara ove godine.

– Policijski službenici lišili su slobode B. B. iz Prijedora kojeg po međunarodnoj crvenoj poternici potražuje Intepol Zagreb. Lice je predato Sudu BiH na dalje postupanje – rekla je portparol PU Prijedor Zvezdana Alendarević.

Prema pisanju hrvatskih medija, Horvat, koji je bio imućni poljoprivrednik, kritični dan je u svoju kuću pustio četiri čovjeka koji su mu predstavili kao policija. Bili su obučeni u uniforme i nije imao razloga da sumnja. Međutim, čim su ušli u kuću pljačkaši su nasrnuli na njega. Brutalno su ga tukli po glavi i tijelu sve dok im nije otkrio gdje krije novac u iznosu od oko 600.000 kuna, koji je prethodno podigao u banci zbog određenih investicija.

Kada su pokupili plijen lažni policajci su pretučenog čovjeka ostavili da leži u lokvi krvi i sati su prošli dok nije uspio da se podigne i pozove pomoć. Prebačen je u bolnicu, ali je poslije tri mjeseca liječenja podlegao povredama.

Krajem juna hrvatska policija je zbog ovog zločina uhapsila dva muškaraca u Zagrebu, dok su za dvojica bila u bijegu i za njima su raspisane potjernice. Tada je saopćeno da je jedan od njih državljanin BiH, a riječ je o Brajkoviću koji ima bogat kriminalni dosije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79