Uhapšeni Sančez Jukić u Sarajevu imao firmu za rudarenje kriptovalutama: Bio i pripadnik Legije stranaca

Sančez Jukić, osumnjičeni član narko kartela “Tito i Dino”, bio je vlasnik firme “Astralis Computing” d.o.o. u Ilidži, specijalizirane za rudarenje kriptovaluta.

Firma je osnovana 2017. godine kako otkriva Raport.ba, a Jukić je bio i njen direktor. Međutim, samo tri godine nakon osnivanja, 2020. godine, firma je otišla u stečaj, a Općinski sud Sarajevo je pokrenuo prodaju njene imovine, uključujući servere i nekretnine, vrijedne više od 3,2 miliona KM.

Stečaj i prodaja imovine

Nepokretna imovina firme, uključujući dvije parcele i skladišno-poslovni objekt u krugu Željezare Ilijaš, procijenjena je na 1,69 miliona KM. Ove nekretnine su nedavno dobile novog vlasnika, kompaniju “Sacom”. U isto vrijeme, serveri za rudarenje kriptovaluta, ukupne vrijednosti 1,6 miliona KM, također su bili stavljeni na prodaju. Detalji o prodaji i potencijalni kupci još uvijek se istražuju, s odgovorima Općinskog suda Sarajevo koji su još uvijek u iščekivanju.

Financijski podaci i sumnje

U 2018. godini, “Astralis Computing” je prijavio prihod od oko 1,3 miliona KM, ali podaci za godinu dana prije stečaja nisu dostupni, što dodaje dodatnu misteriju oko financijskog stanja firme. Iako Tužilaštvo BiH nije izravno povezalo Jukićevu firmu s pranjem novca za kartel, spekulacije su prisutne zbog njegove uloge u kriminalnim aktivnostima.

Povezanost s narko kartelom

Tužilaštvo BiH navodi da je Jukić bio ključni operativac u Gačaninovom narko kartelu, sa zadacima koji uključuju međunarodne putove u Južnoafričku Republiku za potrebe projektiranja komunikacijskih servera za kartel.

Dodatno, Jukić je na svom LinkedIn profilu naveo da je služio vojsku u Francuskoj, a na slici je flaša sa natpisom “Legija stranca” , što dodaje još jedan sloj intrigantnosti njegovom profilu.

Jukić u biografiji na Linkedin-u između ostalog navodi i da je radio „kao privatni zaštitar u jedinici PMC-a koju su unajmile SAD.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79