FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Uhapšeni sin savjetnika direktora policije RS će završiti na slobodi zbog “rupe u zakonu”

Uhapšeni sin savjetnika direktora policije RS će završiti na slobodi zbog “rupe u zakonu”


Marko Simić (30) sin savjetnika direktora policije RS, osumnjičen za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga trebao bi danas biti saslušan u Osnovnom sudu u Banjaluci, kako bi se odlučilo o prijedlogu banjalučkog tužilaštva za određivanjem pritvora osumnjičenom.

Pritvor je zatražen zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenog, zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

U skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS saslušanju osumnjičenog mora prisustvovati njegov izabrani branilac, a ukoliko ga osumnjičeni nema, sud mora imenovati advokata po službenoj dužnosti.

Simić je kako saznajemo imao izabranog branioca tokom saslušanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, ali u sudu koji još nije zakazao ročište za određivanje pritvora moglo bi doći do zapleta. Ukoliko osumnjičeni naprasno odustane od svog izabranog advokata i zatraži advokata po službenoj dužnosti, što mu zakon naravno omogućava, osumnjičeni će biti pušten.

Advokati u Republici Srpskoj štrajkuju od 1. avgusta ove godine i traže od Ministarstva pravde RS da im se povećaju naknade za odbrane po službenoj dužnosti i isplate zaostala dugovanja.

Advokatska komora RS je ujedno zaprijetila da će advokat koji tokom štrajka prihvati odbranu po službenoj dužnosti biti kažnjen, pa se advokati više ne usuđuju da brane po službenoj dužnosti. Istovremeno, sudovi u Srpskoj su zamoljeni da ne angažuju advokate po službenoj dužnosti.

Iako su prošla dva mjeseca, Ministarstvo pravde RS nije odgovorilo na zahtjeve advokata u Srpskoj.

Dakle, ukoliko osumnjičeni Marko Simić izabere advokata po službenoj dužnosti neće ga dobiti i automatski će biti pušten na slobodu, jer saslušanje u sudu ne može biti obavljeno bez prisustva advokata.

Tračak nade daje slučaj iz Okružnog suda u Banjaluci koji je optuženom za ubistvo na Manjači Draženku Raduloviću kao branioca po službenoj dužnosti imenovao advokata iz Federacije BiH, ali to nije bilo u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku RS.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija