Uhapšeno sedam osoba zbog računarske prevare

Federalna uprava policije je u velikoj akciji uhapsila sedam osumnjičenih da su određenim metodama preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih lica, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune.

Slobode su lišena lica čiji su inicijali S.R. /39/, M.Š. /21/, D.K. /41/, D.J. /41/, A.M. /34/, M.B. /31/ i E.H. /36/.

Oni su osumnjičeni za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela računarske prevare, kao i za pranje novca, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Akciju su na teritoriji Federacije BiH i Republike Srpske izveli policijski službenici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona, u saradnji sa MUP-ovima Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona.

Postupajući po naredbi Opštinskog suda u Širokom Brijegu, policijski službenici FUP-a su pretresli objekte koje ova lica koriste i tom prilikom pronašli određen broj laptopa, mobilnih telefona, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, a koji će biti korišteni u postupku.

Tokom pretresa pronađena je droga, kao i oružje koje potiče iz drugih krivičnih djela.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

U saopštenju se navodi da je akcija izvedena nakon višemjesečnih radnji i mjera na dokumentovanju ovog krivičnog djela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79