UIO BiH: Oduzete cigarete i duhan vrijedni 23.619 KM

Ovlašteni sužbenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine na području Foče privremeno su oduzeli 4.276 paklica cigareta i 7,75 kilograma duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO. Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena “crnom tržištu” u BiH iznosi 23.619 KM.

Kako je saopćeno iz UIO službenici uprave pojačali su kontrolne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine kako se pandemija uzrokovana virusom COVID-19 ne bi dodatno koristila za krijumčarenje roba.

– Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacija službenici Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog prodajnog mjesta, stambene jedinice, pratećih objekata i pripadajućih vozila na području Foče. Kontrolom je pronađeno 7,75 kg duhana i 4.276 paklica cigareta stranog porijekla, za koje lice nije posjedovalo dokumentaciju o porijeklu. Aktivnosti na terenu provedene su po uputama dežurnog tužioca Tužilaštva BiH. Pronađena akcizna roba je privremeno oduzeta, a protiv počinioca bit će podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH – stoji u saopćenju iz UIO BiH.

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UIO, koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79