UIO započinje intenzivne kontrole obveznika korisnika “brzih pošta”

Uprava za indirektno oporezivanje započinje 25. maja intenzivne kontrole svih obveznika koji su obavljali promet u Bosni i Hercegovini koristeći usluge “brzih pošta”.
Razlog za pojačane kontrole tih obveznika su sumnje u neprijavljivanje kompletno ostvarenog prometa.

“U analizama koje su upravo završene u UIO došlo se do zaključka da veći broj obveznika, znatan dio prometa dobara u Bosni i Hercegovini, ostvaruje korištenjem usluga kurirskih poslova, odnosno poslova “brze pošte”. Vodeći se određenim pokazateljima u ovom segmentu poslovanja, Uprava se obratila Agenciji za poštanski saobraćaj u BiH u cilju pribavljanja spiska ovlaštenih lica koja imaju licencu za obavljanje poštanskih usluga. Po dobivanju liste lica koja se bave navedenom djelatnošću zatražena je dostava podataka o korisnicima usluga brze pošte i načinima plaćanja pošiljki. Na osnovu svih dobivenih informacija i podataka kreirana je lista osoba – obveznika, koji će biti predmet pojačanih kontrola od 25. maja 2022. godine”, navode iz Uprave.

Na osnovu dobivenih informacija UIO je izvršila identifikaciju osoba koje u ovom trenutku nisu obveznici PDV-a u BiH, a koji su ostvarili promet (naplatu po preduzeću za isporučene pošiljke kod svih pošta u BiH), na godišnjem nivou iznad 50.000 KM. Te osobe su već morale podnijeti zahtjev za registraciju i ulazak u sistem PDV-a u BiH.

Osim toga, UIO je izvršila identifikaciju obveznika PDV-a koji su već registrirani u Upravi, ali je analizom utvrđeno da su ostvarili promet znatno veći u odnosu na promet koji su iskazali i prijavili u svojim PDV prijavama.

Inspektori UIO kontrole će provoditi u prostorijama obveznika/lica, koji su identifikovani da su prodavali dobra koristeći, između ostalog, i usluge “brzih pošta” u BiH.

UIO poziva sve obveznike PDV-a, koji su u prethodnom periodu vršili promet dobara na način da su koristili i usluge “brzih pošta”, da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije i ukoliko uoče nepravilnosti da eventualno izmijene svoje PDV-e prijave.

“Također, pozivamo obveznike koji nisu u sistemu PDV-a, a koji su prešli prag oporezivog prometa u iznosu od 50.000 KM, da hitno podnesu zahtjev za registraciju u Jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza u UIO. Na takav način će obveznici izbjeći prekršaje i kazne u predstojećim kontrolama.

Inspektori UIO će, pojačane kontrolne aktivnosti, provesti na području cijele Bosne i Hercegovine. Aktivnosti na terenu počinju 25. maja i provodit će se, sa većim ili manjim intenzitetom, do kraja osmog mjeseca 2022. godine”, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79