UKC nema funkcionalnog aparata za zračenje: Za kupovinu novog potrebno 7 miliona KM

Aparat za radioterapiju u UKC-u Tuzla još uvijek nije u funkciji, a grupa onkoloških pacijenata na takozvano zračenje se šalje u zdravstvene ustanove u drugim bh. gradovima. Popravak uređaja košta 500.000 KM, a nabavka novog procjenjuje se na sedam miliona maraka.

Univerzitetski klinički centar u Tuzli u ovom trenutku nema u potpunosti funkcionalan aparat za radioterapiju koji se koristi za liječenje teško oboljelih pacijenata, a novonastali problem, nažalost ne treba javnost iznenaditi, ako se uzme u obzir da je riječ o dotrajalom uređaju koji je davno trebao biti izbačen iz upotrebe.

Direktor tuzlanskog UKC-a Alen Kamerić navodi da se na sve moguće načine pokušava riješiti nastali problem.

“Mi smo stupili u kontakt s firmom Medpoint koja je zvanični serviser te smo u saradnji sa njima naručili jedan rezervni dio koji bi iz Velike Britanije trebao stići do kraja sedmice. Njegova vrijednost je 500 hiljada KM i činimo sve kako bismo aparat ponovno stavili u funkciju”, kaže Kamerić.

On priznaje da je aparat za radioterapiju, a koji se nalazi u Klinici za onkologiju i radioterapiju, star okvirno 15 godina, a po svim kriterijima davno je trebao biti izvan funkcije.

“Mi ovdje prije svega tražimo pomoć od osnivača, koji nam treba pružiti ruku u cilju nabavke novog aparata jer je to jedino adekvatno rješenje. Vrijednost uređaja je okvirno sedam miliona KM i nadamo se da će nam Vlada TK izaći u susret, kako bismo riješili gorući problem”, ističe Kamerić za Klix.

Radioterapija je ključna u procesu liječenja teških onkoloških pacijenata, a na uređaju koji se koristi za tu namjenu nastao je problem na softveru koji vrši planiranje, doziranje i takozvano iscrtavanje pacijenta za primanje radioterapije.

Na ovom uređaju niti jedan novi pacijent ne može biti podvrgnut takozvanom zračenju, nego se terapija može primjenjivati samo na osobama koje su je ranije započeli, a riječ je o njih okvirno 20.

Svi ostali se na program šalju u druge zdravstvene centre i za njih je, prema Kamerićevim riječima, obezbijeđen prijevoz sanitetskim vozilom.

“Mi onkološke pacijente nismo zaboravili te nijedan od njih neće biti uskraćen za pružanje radioterpije. Organizirali smo sastanak sa Federalnim zavodom osiguranja i reosiguranja tako da smo određeni broj pacijenata, tačnije njih 70, uputili u zdravstvene centre u Zenici, Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci. S druge strane, postoji određeni broj pacijenata i riječ je o njih okvirno 20, koji trenutno mogu primiti radioterapiju kod nas, jer je aparat ranije izvršio planiranje njihove terapije”, pojasnio je Kamerić.

Kako smo ranije pisali, problem s uređajem nastao je usljed nemara odgovorne osobe, koju će biti teško pronaći jer je lanac odgovornosti izuzetno dug.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79