UKC RS-a o slučaju lažne porodilje: Vješto se skrivala, mjere sigurnosti podignute na viši nivo

Univerzitetsko-klinički centar RS-a oglasio se danas o slučaju lažne porodilje koja je otkrivena u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Kao što smo jučer objavili, jedna Banjalučanka uspjela je lažirati trudnoću i porod, te je čak uspjela ući u UKC RS-a praveći se da je dobila trudove, te je u bolnici provela neko vrijeme. Uspjela je prevariti ne samo zaposlene u bolnici, nego i muža i prijatelje.

U UKC RS-a su pojasnili da je žena ušla u prostorije JZU Univerzitetski klinički centar, objekat Maternite, na osnovu uputnice doktora porodične medicine izdate 14.7.2021. godine.

– U skladu sa važećim procedurama u našoj ustanovi, pacijentu koji uredno predoči uputnicu, omogućava se ulazak u objekte JZU UKC. Dotična osoba nije ostavljala sumnju na bilo kakvu zloupotrebu, kretala se uglavnom u zajedničkim prostorijama poput hodnika, toaleta i čekaonica, obučena u pidžamu. S obzirom na to da su u objektu Maternite smještene Klinika za ginekologiju i akušerstvo, Centar za dojku, Klinika za dječiju hirurgiju i Klinika za dječije bolesti, dotična je vješto prikrivala činjenicu da nije hospitalizovana u UKC-u RS-a – naveli su.

Po saznanju da ona uopće nije hospitalizovana u ovoj ustanovi, 18. jula je obaviještena Policijska stanica Lauš.

– Policijski službenici su identifikovali osobu i udaljili je iz prostorija UKC-a, bez dalje istrage jer nije postojalo kršenje javnog reda i mira – istaknuto je.

Nekoliko dana kasnije, 23. jula 2021. godine Gradska uprava Grada Banja Luka je na osnovu sumnjive prijave rođenja djetata upućene putem elektronske pošte, tražila popunjavanje zvanične prijave o rođenju djeteta.

– S obzirom na to da dijete nije rođeno i na postojanje sumnje na izvršenje kirivičnog djela, UKC RS-a je obavijestio Policijsku stanicu Lauš i nadležno tužilaštvo koje je preuzelo slučaj na dalje postupanje. Mjere sigurnosti u UKC-u RS-a su tokom ovih dešavanja podignute na viši nivo – navedeno je iz banjalučke bolnice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79