UKC Tuzla dobija Urgentni centar vrijedan 20 miliona!?

Univerzitetski klinički centar u Tuzli zdravstvena je ustanova koja funkcioniše bez urgentnog centra zbog čega je menadžment pokrenuo pitanje izgradnje ovog objekta kako bi se pružanje zdravstvenih usluga podiglo na veći nivo.

Na današnjoj konferenciji za medije menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli predstavio je idejno rješenje izgradnje urgentnog centra u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji bi bio od velikog značaja, prije svega za pacijente u kritičnim stanjima koji bi na jednom mjestu dobijali adekvatnu uslugu.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je kazao da se ova zdravstvena ustanova godinama suočava s problemom formiranja i početka izgradnje urgentnog centra, koji predstavlja jedan od uslova za akreditaciju medicinskih standarda.

“Prema idejnom projektu riječ je o četveroetažnom objektu koji bi se nalazio u blizini bolnice Gradina, tačnije na mjestu postojećeg improvizovanog parkinga. Ukupna površina je okvirno 3.600 metara kvadratnih korisnog prostora, a naslanjat će se na dva ili tri mjesta sa ostalim dijelom bolnice Gradina”, precizirao je Jusufović.

Pored kliničke i specijalističke ambulante, laboratorije, kabineta za CT i magnetnu rezonancu, projektom je predviđeno i formiranje operacionih sala, uz najmanje 20 bolničkih kreveta u dnevnoj bolnici.

Također, bilo bi riješeno i pitanje centralne apoteke, a planirano je i razvođenje medicinskih plinova u cijelom objektu, kao i formiranje parking prostora.

“Urgentni centar je historijska prekretnica u samoj organizaciji hitne medicinske pomoći jer mi na godišnjem nivou imamo između 3.600 i 3.700 hitnih operativnih zahvata u općoj ili lokalnoj anesteziji, a shodno dosadašnjoj organiziranosti službi, pacijenti se zbrinjavaju na više mjesta u bolnici”, naveo je Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Prema njegovim riječima, izgradnjom urgentnog centra sve aktivnosti vezane za zbrinjavanje hitnog urgentnog pacijenta bile bi centralizovane.

“Pacijent će biti tu, a cijeli sistem će se njemu staviti na raspolaganje. U obimu i opisu djelovanja urgentnog centra se radi trijaža, zbirnjavanje urgentnih stanja, urgentna dijagnostika i terapeutske procedure”, dodao je Umihanić.

Vrijednost građevinskih radova procijenjena je na pet do šest miliona konvertibilnih maraka, a ovaj iznos bi se mogao popeti i na skoro 20 miliona maraka zbog nabavke medicinske opreme.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli navode da bi realizacija projekta bila moguća putem javno-privatnog partnerstva. Kako su dodali određeni investitori su već iskazali zainteresiranost, a javni poziv za apliciranje bi mogao biti raspisan koncem iduće godine.

Vrijedi kazati da je pitanje izgradnje urgentnog centra u sklopu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli postojalo i ranije, međutim njegova realizacija do danas nije zaživjela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79