UKC Tuzla: Novi direktor nezakonski postavljen, stari najavio tužbu

Vlast u Tuzlanskom kantonu nastavila je sa smjenom nepodobnih na rukovodećim pozicijama u javnim institucijama, a posljednji na udaru je Univerzitetski klinički centar u Tuzli. Ukazujući na nezakonite poteze, smijenjeni se pripremaju za pravnu bitku.

Novi članovi Upravnog odbora Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli, koje je Vlada Tuzlanskog kantona imenovala prije nekoliko dana, prihvatili su ostavku direktora te zdravstvene ustanove Vahida Jusufovića, a na njegovo mjesto za vršioca dužnosti funkcije postavljen je Alen Kamerić, kadar Pokreta demokratske akcije (PDA).

Već u startu za Kamerića, koji je politički podoban, nadovezala se činjenica da sa zakonskog aspekta ne može obavljati poziciju direktora jednog od najvećih kliničkih centara u našoj zemlji. Naime, iako je Kamerić primarijus, on još uvijek nema naučno zvanje koje je obavezno za poziciju na kojoj se nalazi.
Doktorska disertacija na neakreditovanom univerzitetu

Doktorski studij već je završio, odbranivši u konačnici doktorsku disertaciju, ali na neakreditovanom privatnom univerzitetu u Tuzli te njegovo naučno zvanje još uvijek nije zvanično zavedeno u registar.

Prema informacijama koje su za Klix.ba potvrđene iz više izvora, nakon preuzimanja mandata, Kamerić je naložio smjenu pomoćnika direktora za medicinske poslove Šekiba Umihanića i pomoćnika direktora za nastavu i naučnoistraživački rad Ervina Alibegovića.

Ova smjena je bila i očekivana, ako uzmemo u obzir da spomenuti dolaze iz stranaka koje nisu u vlasti, odnosno Stranke demokratske akcije i Socijaldemokrata BiH. Njih su naslijedili specijalizant opće hirurgije Bahrudin Hadžiefendić, član Saveza za bolju budućnost i nekadašnji ministar zdravstva TK te akademik i redovni profesor dr. Šefik Hasukić.

Šekib Umihanić, koji je na poziciju pomoćnika direktora za medicinske poslove imenovan u decembru 2019., na četiri godine, smatra da je sa pozicije smijenjen na nelegalan način, za svega nekoliko sati.

U odluci za njegovu smjenu je navedeno da je prekoračio ovlaštenja u organizaciji radnog vremena, nejednakom opterećenju uposlenika, što je rezultiralo poremećajem međuljudskih odnosa, kao i duge liste čekanja na određene procedure. Umihanić to sve odbija, navodeći da je njegova smjena motivirana isključivo političkim razlozima.

“Smatram da je u javnim preduzećima u TK u proteklim mjesecima na sceni pravno nasilje koje sprovode SDP i PDA. Neposredno po imenovanju na poziciju pomoćnika direktora u uslovima pandemije, koji su po procjeni mnogih relevantnih osoba bili najteži od osnivanja naše ustanove, organizovao sam rad UKC-a, od formiranja tima za tretman COVID 19, preko organizacije rada trijažnog punkta i drugih trijažnih mjesta u UKC-u, planiranje i organizaciju rada COVID bolnica i odjeljenja, učestvovao u izradi smjernica i procedura za rad sa COVID pacijentima, a pri kraju je i proces vakcinacije, koji je perfektno sproveden u UKC-u Tuzla”, kazao je Umihanić za Klix.ba.

Pobijajući tvrdnje Upravnog odbora, Umihanić je dodao da je za cijeli period pandemije, rad sa ostalim pacijentima bio izuzetno dobro organizovan i u skladu s naradbama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

“Iza sebe sam ostavio plan rada UKC-a Tuzla u uslovima pandemije. Smatram da su novoizabrani u upravi dobri momci i da će se znati snaći u novoj situaciju. Kao što rekoh, imaju urađene planove i procedure koje sam ostavio na korištenje. Nažalost, imenovani su protuzakonito i ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za funkcije na koje su imenovani. Jedan je specijalizant, a drugi je doktorirao i izabran je u zvanje docenta na privatnoj visokoškolskoj ustanovi koja nije akreditovana”, navodi Umihanić.
Pravna bitka

Kako ističe, zakon je jasno definisao da, između ostalih kriterija, samo specijalista može biti imenovan na poziciju pomoćnika direktora, a da na mjesto direktora ustanove može biti imenovana osoba u akademskom (nastavnom) zvanju.

“S obzirom na to da sam protuzakonito smijenjen, odlučio sam da pravdu potražim na sudu. Ovakav kriminalan rad Upravnog odbora UKC-a Tuzla se ne smije tolerisati”, naglasio je Umihanić.

Naprasne smjene, koje nisu nepoznanica u Tuzlanskom kantonu, mogle bi koštati budžet Tuzlanskog kantona, ukoliko smijenjeni dobiju pravnu bitku na sudu, kao što je to bio ranije slučaj sa direktorima policije Dževadom Kormanom i Međunarodnog aerodroma u Tuzli Esedom Mujačićem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79