Ukidan se putarina na putu Trebinje – Herceg Novi?

Naplatna putarine na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi trebalo bi da bude ukinuta do početka ljetnje turističke sezone, izjavio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

“Očekujem da se rampa, na 12 kilometara dugoj dionici Meljine-Petijevići, ukloni do početka naredne ljetnje turističke sezone. To se definitivno mora riješiti”, rekao je Katić.

On je napomenuo da je ključno ono što se desilo 2016. godine kada je država kategorisala taj put sa lokalnog na magistralni.

“Zato je potrebno ponovo preispitati sve”, naglasio je Katić za hercegnovski Radio “Jadran”.

Katić je podsjetio da je rukovodstvo Herceg Novog pokušalo više puta ranije uz pomoć Vlade Crne Gore da ukloni naplatnu rampu i da je o tome razgovarao sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

“Vidio sam spremnost da se Herceg Novom pomogne kako bi se rampa definitivno skinula i da se više ne bio naplaćivalo 12 kilometara magistralnog puta, što je jedinstven primjer u Evropi”, naglasio je Katić.

Prema njegovim riječima, postoji i spremnost koncesionara, koji se takođe obratio prije nekoliko dana Ministarstvu finansija da se kroz novi državni budžet obezbijede sredstva za otkup.

On je izrazio očekivanje da će narednih dana biti napravljen trojni sporazum između opštine Herceg Novi, države Crne Gore i koncesionara, kojim bi se definisala prava i obaveze svih.

U paketu bi, kako je rekao, mogao konačno biti riješen i granični prelaz, jer je crnogorska “Sitnica” u jako lošem stanju, a prelaz “Zupci” sa BiH ima tri trake sa obje strane i mogao bi funkcionisati kao zajednički.

“Pošto se to još nije desilo, onda ćemo vidjeti varijantu da se dio gdje je sada naplatna rampa koristi kao granični prelaz. Vidjeće se da li je to dobro rješenje i da li će se dužina čekanja skratiti ukoliko na jednom mjestu budu oba granična prelaza”, naglasio je Katić.

Ministar za kapitalne investicije Crne Gore Mladen Bojanić najavio je preispitivanje koncesionog ugovora i načina da se pomogne građanima Herceg Novog.

Putarina na putu Meljine-Petijevići naplaćuje se već 12 godina, a ugovor o tome su potpisale opština Herceg Novi i koncesionar “Univerzal Monte”.

Put Meljine-Petijevići otvoren je 2009. godine i prva je koncesija na nekoj saobraćajnici u Crnoj Gori.

Kada istekne 20 godina, ukoliko u međuvremenu ne dođe do promjene, “Univerzal monte” treba da vrati put opštini Herceg Novi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79