Optužuju nadležne zdravstvene vlasti, i ranije i sadašnje, da su ishitrenim odlukama uzrokovali haos u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a sadašnjeg ministra zdravstva Harisa Vranića pozivaju da u sve domove zdravlja što prije vrati školski dispanzer i time bolesnu djecu i roditelje riješi višesatnih čekanja i patnji.

Šest sati čekanja pod temperaturom

– Danas sam bolesno dijete pod temperaturom od 40 stepeni Celzijusa odveo u Dom zdravlja Centar gdje smo na pregled čekali šest sati. Puna čekaonica djece izmrcvarene od temperature, kašlju, kišu, previjaju se na stolicama, ona koja su uspjela sjesti. Mi roditelji nervozni i bespomoćni jer nas je većina izašla sa posla da bi odvela bolesno dijete na pregled, čekamo da nas ljekar (a samo jedan radi) prozove. I tako od novembra prošle godine, isti prizori. Pitamo se, da li je to iko vidio, zanima li ga uopće i šta će poduzeti kako bi se ovo maltretiranje i naše bolesne djece i nas roditelja zaustavilo – ispričao je jedan od sugrađana koji su ovih dana pozvali redakciju Faktor iznoseći isti problem.

O ukidanju školskih dispanzera, kao jednoj od novina u reformi zdravstva u Kantonu Sarajevo, intenzivno se u javnosti počelo govoriti od 2016. Njihovim ukidanjem značilo je da će djeca uzrasta, od šest do 14 godina, biti liječena kod doktora porodične medicine.

Navedeno je to u Planu restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS, kojeg je kreiralo Ministarstvo zdravstva KS i Zavod zdravstvenog osiguranja zajedno sa JU dom zdravlja KS.

Iako je i tada postojala bojazan da će to značiti gužve u čekaonicama i dodatni pritisak na ljekare porodične medicine, iz Ministarstva zdravstva KS, na čijem čelu je tada bila Zilha Ademaj, navedeno je “kako u tome ne vide ništa sporno te da se radi o usklađivanju sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti iz 2010. godine”.

U dokumentu je navedeno:

– Zdravstvenu zaštitu školske djece, od šest do 14 godina, organizirati u timovima porodične medicine, uz plansko prebacivanje zdravstvenih kartona ove populacije iz Službe za školsku djecu prema ambulantama registracije roditelja. Preventivno-odgojne mjere zdravstvene zaštite za ovu populacionu grupu provodit će JU Dom zdravlja KS i Zavod za javno zdravstvo KS.

Skupština KS usvojila je Prijedlog odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS 2017. godine.

Vranić je u februaru 2021. godine imenovao je radnu grupu čiji je zadatak bio da na osnovu analize stanja u oblasti zdravstva predloži neophodne aktivnosti restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova.

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 24. maja prošle godine usvojila je Odluku o dopunama Odluke o usvajanju plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u KS.

Kako je tada navedeno u saopćenju Vlade KS, time je “reaktiviran započeti proces restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova”.

Konačni efekt ovakve odluke trebalo je biti smanjenje dužine čekanja na terapiju i liječenje, a samim tim i smanjenje troškova.

No na terenu je očigledno sasvim drugačije. Ukidanje školskih dispanzera donijelo je puno čekaonice bolesne djece koja satima čekaju na pregled, te još veći pritisak na ionako nedovoljan broj timova porodične medicine u JU Dom zdravlja KS jer školsku djecu sada pregledaju ljekari porodične medicine otkako su prije nekoliko godina ukinute specijalizacije iz školske medicine.

Ogorčeni u Vijeću roditelja KS

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo u posljednje dvije godine, nakon brojnih molbi njihovih članova, uputilo je dopis prema Ministarstvu zdravstva KS, na čijem je čelu ministar Haris Vranić, te više njih prema Domu zdravlja samo s jednim ciljem – da se u ovu javnu ustanovu vrati školski dispanzer za učenike u osnovnoj školi, čime bi se zdravstveno zbrinuo veliki broj djece uzrasta do 15 godina.