Ukinuta presuda kriminalističkim tehničarima u slučaju Davida Dragičevića

Okružni sud u Banja Luci donio je odluku o ponovnom suđenju kriminalističkim tehničarima, Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, koji su bili oslobođeni optužbi za sprečavanje dokazivanja u slučaju Davida Dragičevića. Sud je ukinuo oslobađajuću presudu po drugi put i predmet vratio na ponovno suđenje Osnovnom sudu u Banja Luci.

Odluka o ukidanju presude donesena je nakon što je Okružni sud prihvatio žalbu Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci, koja je istaknula bitne povrede odredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Tužilaštvo tvrdi da su Marijanac i Bošnjak bacili  bokserice koje su skinute s tijela Davida Dragičevića nakon obdukcije, s ciljem da spriječe ili otežaju dokazivanje eventualnih bioloških tragova.

Ovo nije prvi put da su Marijanac i Bošnjak suočeni s optužbama. U januaru 2022., također su oslobođeni krivice po istoj optužnici, ali je odluka kasnije ukinuta, a predmet je vraćen na ponovno suđenje. U ponovljenom postupku, zbog nedostatka dokaza, ponovno su oslobođeni krivice.

Sudija Radmila Medaković u ranijim presudama naglasila je da tužilaštvo nije uspjelo dokazati optužbe iz optužnice. Istaknula je da je zadatak suda bio isključivo suđenje prema navodima iz optužnice te da nisu ispunjena zakonska obilježja krivičnog djela koje im je stavljeno na teret, posebno u pogledu umišljaja kao bitnog obilježja krivičnog djela.

Slučaj Davida Dragičevića potresa javnost od marta 2018. godine kada je nestao. Nakon tri mjeseca, tužiteljstvo ga je prekvalificiralo u ubistvo. Do danas počinitelji nisu pronađeni, a istragu je u aprilu 2021. preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79