Akcize na gorivo ni ovoga puta nisu ukinute

Nakon objave da je Dom naroda naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) usvojio je dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo ta vijesnik nije bila tačna. Izvještavajući o zaključcima sa sjednice Predstavničkog doma PS BiH na kojoj je podržan prijedlog o ukidanju akciza. To ni tada nije bilo tačno, jer je prijedlog u tom momentu bio usvojen u jednom domu PSBiH, a za njegovo konačno usvajanje i stupanje na snagu je potrebna podrška u oba doma PSBiH.

Informaciju da su akcize ukinute, dosta članaka sadržalo je i objašnjenja da se radi o prvom čitanju prijedloga zakona u Domu naroda, te da je za konačno usvajanje prijedloga zakona potrebno proći amandmansku fazu, odnosno drugo čitanje u Domu naroda PSBiH, tu informaciju u prvobitnom teksnu nismo naveli.

Ovim putem se izvinjavamo našim čitateljima zbog navedene pogrešne vijesti.

Šta su činjenice:

Akcize na gorivo ni ovoga puta nisu ukinute

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizima u BiH, čiji su predlagači/ce poslanici/e Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Nada Mladina i Zukan Helez, usvojen je na 27. sjednici Predstavničkog doma PSBiH održanoj 9. 3. 2022 godine. Ovaj prijedlog se tiče ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca.

Bh. mediji su i tada tvrdili da su “akcize ukinute” izvještavajući o zaključcima sa sjednice Predstavničkog doma PS BiH na kojoj je podržan prijedlog o ukidanju akciza. To ni tada nije bilo tačno, jer je prijedlog u tom momentu bio usvojen u jednom domu PSBiH, a za njegovo konačno usvajanje i stupanje na snagu je potrebna podrška u oba doma PSBiH. O tome je Raskrinkavanje pisalo u analizi iz 12.3.2022. godine.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizima u BiH jednoglasno je podržan 4 mjeseca kasnije i u prvom čitanju na 24. sjednici Doma naroda PSBiH održanoj 27. 7. 2022. godine.

Dakle, prijedlog je usvojen u Predstavničkom domu PSBiH, te u prvom čitanju Doma naroda PSBH. No, to još ne znači da su izmjene i dopune ovog zakona stupile na snagu, odnosno da su akcize ukinute. Redovna procedura usvajanja zakona, naime, podrazumijeva dva čitanja odnosno prvo i drugo čitanje, što je pojašnjeno u priručniku “Procedure usvajanja i izmjene zakona i propisa”, koji je 2005. godine izdao Transparency International BiH:

Procedura u Domu naroda identična je proceduri pred Predstavničkim domom.

Konačno, da bi stupili na snagu zakoni se objavljuju u Službenom glasniku BiH na jezicima koji se smatraju službenim jezicima u BiH. Sve dok se to ne desi, netačno je reći da su “akcize ukinute”.

Dakle, još nije usvojen konačni Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, odnosno akcize još nisu ukinute, niti je uopšte jasno da li će se to desiti u ovom sazivu PSBiH. Stoga tvrdnje da su “akcize ukinute” ocjenjujemo kao dezinformaciju u svim člancima u kojima su one objavljene.

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79