Uklonjena tabla na groblju sa natpisom “Mjesto ukopa za građane iz mješovitih brakova”

Jučer se na društvenim mrežama pojavila informacija da se na mezarju u Gradačcu nalazi tabla na kojoj piše “Ovo je mjesto za ukop građana iz mješovitih brakova”, što je nesumnjivo uvredljivo.

Za objašnjenje smo pitali Huseina Jukana iz Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Gradačac u čijem je vlasništvu kao vakuf zemlja na kojoj se nalazi mezarje.

Medžlis IZ Gradačac na groblje postavio uvredljivu tablu: ‘Ovo je mjesto za ukop građana iz mješovitih brakova’

“Jeste tačno da je bio taj natpis. Nije uobičajeno, ali nisu se pitale strukture, upravitelj tog mezarja ga je svojevoljno stavio. Treba postojati gradsko ateističko groblje”, kazao je za Klix Jukan naglašavajući da se raspitao o slučaju.

Istakao je da je 2015. godine džemat Huseina dao “prećutnu saglasnost za ukop, članovima tog džemata iz mješovitih brakova”.

“Na temelju toga dato je da se oni mogu ukopati. Ovo je isključivo vlasništvo Islamske zajednice, to je vakuf. Islamska zajednica je vjerovatno u tom slučaju izašla u susret članovima tih porodica, i supružnicima. Smatram da je malo neumjesno što se to piše, taj termin ‘mještoviti brak'”, kazao je Jukan.

Naglasio je da u Gradačcu pitanje ateističkog groblja već godinama ostaje neriješeno, a građani su ranije tekst na tabli koja se nalazila na mezarju okarakterizirali kao “fašistički”.

“Malo me boli da neko kaže fašistički. Mi u Gradačcu nismo nikada imali problema, Islamska zajednica sa drugim konfesijama. U ratu je IZ davala doprinos da nije srušena niti jedna bogomolja koja nije islamska. Samo sam jedan od članova Upravnog odbora koji će vjerovatno raspravljati o toj temi, ali kao čovjeka me boli da ja nemam prava kao musliman da kažem da sam musliman i da slijedim šerijatsko pravo i da IZ nema pravo da po Zakonu o slobodi vjera uređuje ono čime raspolaže”, ističe član Upravnog odbora IZ-a Gradačac.

Kazao je da IZ ima pravo vlasništva nad svojom imovinom u skladu sa Zakonom o slobodi vjera.

“To je po zakonu u članu 4. određeno, svaka vjerska zajednica ima pravo da uređuje odnose unutar vjerskih normi. Druga stvar je da bih volio da se razmatra pojam ‘mješoviti brak’. Moram nastupati sa pozicije šerijatskog prava. Volio bih da pogledamo šta je taj termin”, naglasio je Jukan.

Istakao je da šerijatsko pravo ne poznaje termin “mješoviti brak”.

“Ne trebamo da vrijeđamo. Sa stanovišta šerijatskog prava, ono ne poznaje mješoviti brak. Ovdje se dogodila pogreška, i greška ranijih Izvršnih odbora jer to možda nije trebalo da bude tu. Za groblja je nadležno gradsko komunalno preduzeće, a ne Islamska zajednica. Volio bih da svako poštuje svačije, ako sam ja nekoga uvrijedio ja želim da se izvinim, ujedno i članovima zajednice”, objasnio je Jukan.

Naziv je danas sklonjen i najavljeno je da će se naći rješenje za gradsko ateističko groblje u Gradačcu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79