Uklonjeni grafiti ustaških simbola sa spomen-ploče u Čelebiću

Grafiti sa ustaškim simbolima uklonjeni su sa spomen-ploče u Čelebiću kod Livna, koja čuva sjećanje na više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela koje su ustaše ubile 1941. godine.

Ministar rada, zdravlja, socijalne zaštite i izbjeglih u Vladi Livanjskog kantona Momočilo Bajić rekao je da je uklanjanje grafita finansirano sredstvima ovog ministarstva.

“Vlada Livanjskog kantona i ja, kao član Vlade, osudili smo taj vandalski čin skrnavljenja spomen-ploče u Čelebiću. Grafiti su uklonjeni i spomen-ploča je očišćena”, istakao je Bajić.

Udruženje “Ognjena Marija Livanjska” zahvalilo je Vladi Livanjskog kantona, koja je osudila čin skrnavljena spomen-ploče u Čelebiću, te izrazila nadu da se ovako nešto neće ponoviti.

“Spomen-obilježja služe za njegovanje sjećanja na postradale i podsjećanje da se zlodjela ne smiju ponoviti, a ne za savremena obračunavanja živih. Ovom prilikom izražavamo iskrenu nadu da se ovakvi incidenti, motivisani mržnjom, više neće ponavljati u ovom kraju, te da će nadležni pronaći počinioce”, naveli su iz Udruženja.

Spomen-ploča u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela koje su ustaše ubile 1941. godine oskrnavljena je ustaškim simbolima tokom januara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79