Ukoliko napravite neko krivično djelo ne brinite. Sloboda se može “kupiti” u BiH

U Republici Srpskoj od izdržavanja zatvorske kazne biće amnestirani svi oni koji imaju novca da plate da ne bi išli u zatvor. Provjerili smo koliko košta jedan dan u zatvoru i da li će cijena rasti u skladu sa inflacijom i rastom ostalih cijena?

Ako vas sud osudi na zatvorsku kaznu do godinu dana i ako imate dovoljno novca, te dane možete mijenjati za pare, odnosno svaki dan će vas koštati 50 KM. To znači da će vam trebati oko 18 000 maraka da bi ste mogli slobodno da se šetate gradom iako ste osuđeni na zatvorsku kaznu.

Ipak, uprkos stalnom rastu cijena usluga i proizvoda, dan kazne izvan zatvorskih rešetak još uvijek nije poskupio.

Prema podacima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, od marta do 31. decembra prošle godine, u Republici Srpskoj je 95 kazni zatvora zamijenjeno za novčane, a do kraja septembra ove godine još 78 kazni zatvora pred sudovima u Republici Srpskoj zamijenjeno je za novčane.

Međutim,pitanje je da li će i dalje zatvorska kazna moći da se zamijeni istom količinom novca jer su iz Ministarstva pravde RS najavili izmjene Krivičnog zakonika i mogućnost povećanja cijene.

Advokat Milan Malešević kaže da je odredba o mijenjanju dana zatvora za novac dovela do toga da onaj ko je osuđen na novčanu kaznu, a nema para da tu kaznu plati, na kraju završi u zatvoru, dok oni koji imaju dovoljno para kaznu od npr. 10 mjeseci zamijene za novac i uopšte ne budu kažnjeni.

“Radi se o diskriminatoskoj odredbi koji pretvara krivično pravo u nešto što nije, a to je trgovačko pravo gdje se kupuje sloboda i ne vidim opravdanje za postojanje takve odredbe ako se ne donesu posebni uslovi pod kojima će biti opravdano izreći takvu sankciju“, smatra Malešević.

Mogućnost otkupa zatvorske kazne postojala je u Republici Srpskoj sve do 2017 godine. Tada je izbačena iz Krivičnog zakonika, jer je prema mišljenju struke bila koruptivnog karaktera.

Izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske iz marta prošle godine ta odredba je vraćena i time je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja u krivičnom zakonodavstvu ima plaćanje zatvorske kazne novcem piše BN,

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79