Ukoliko neko slomi kičmu ili oslijepi sa 20 godina nema pravo na ličnu invalidninu

Foto: Osobe koje su u kolicima nemaju pravo na ličnu invalidninu, jer su invaliditet stekli nakon punoljetstva. Ostale osobe imaju urođeni invaliditet i samim tim i pravo na ličnu invalidninu.

Predstavnici Gradskog odbora udruženja invalida grada Banjaluka 3. marta prisustvovali su sastanku u Ministarstvu zdavlja i socijalne zaštite Republike Srpske u okviru kojeg su tražili izmjene kada je Zakon o socijalnoj zaštiti u pitanju. U međuvremenu do prijedloga izmjene zakona je došlo, ali nisu usvojeni prijedlozi koji su predstavljeni u resornom ministarstvu od strane osoba sa invaliditetom.

Vlada Republike Srpske utvrdila je početkom aprila Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti po hitnom postupku, kojim se predviđa povećanje iznosa prava na ličnu invalidninu, na novčanu pomoć i na dodatak za njegu i pomoć drugog lica, a koja korisnici prava iz socijalne zaštite ostvaruju na osnovu ovog zakona.

Radovan Ristić iz Gradskog odbora udruženja invalida rekao je da opet stanje nije dobro.

“Opet su diskriminisani oni zbog kojih je ovo pravo i uvedeno. Zahtjevi Gradskog odbora udruženja lica sa invaliditetom Banjaluka su bili: Da lica sa invaliditetom kod kojih je invaliditet nastao poslije osamneste godine života mogu ostvariti pravo na ličnu invalidninu, Da se lična invalidnina poveća za 5% za sve kategorije, da usluga personalne asistencije postane pravo uz pomoć u kući i da se finansira 50% od lokalnih zajednica a 50% iz Republičkog budžeta. Prioritet je bio da lica kod kojih je nastao poslije osamneste godine mogu ostvariti pravo na ličnu invalidninu”, pojasnio je Ristić.

Predstavnicima Ministarsta je predložen vremenski rok, 15.05.2022. godine da se isprave nepravilnisti u Zakonu, da lica sa procentom od 70-100% invaliditeta ne mogu ostvariti ovo pravo samo zato što su invaliditet stekli poslije osamneste godine života.

“Jako je zabrinjavajuće da su se i predstavnici Ministarstva složili sa nama, da su naši zahtjevi opravdani, ali i da postoji veliki broj ljudi koji ostvaruju pravo na Tuđu njegu i pomoć (27000) korisnika i da taj broj konstano raste i da se moraju pooštravati kriteriji za ostvarivanje toga prava. Sada smo svjedoci da su povećali iznos za to pravo, a da su opet ignorisali ljude sa najtežim invaliditetom. Nema nikakve logike da čovjek sa 100% invaliditeta, koji je slomio kičmu ili oslijepio sa 20 godina života, ne može da ostvari pravo na ličnu invalidninu”, istakao je Ristić.

Dodaje da je personalna aistencija, pomoć licima sa invaliditeom kod obavljanja najosnovnih životnih potreba, od životne važnosti za najteže oblike invaliditeta i prvi je preduslov za samostalan život lica sa invaliditetom.

“Očigledno je da iz Ministarsta i Vlade Republike Srpske opet nisu imali razumijevanja za najteže oblike invaliditeta i da se ovakvim Odlukama kupuje socijalni mir. Podržavamo Odluku da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna, ali uskraćivati pravo onima zbog kojih je pravo na ličnu invalidninu i uvedeno dok se milioni daju na druge stavke. Gradski odbor Udruženja invalida grada Banja Luka, neće odustati od svojih zahtjeva koje je iznio 03.03.2022. godine i u narednom periodu će odrediti pravce djelovanja kako bi zaštitili svoje članstvo koji su diskriminisani ovakvim Odlukama”, rekao je za BUKU Ristić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79