Ukop socijalno ugrožene osobe košta 1.570 KM, ali ko ga plaća?

Nakon smrti osoba koje imaju status socijalno ugroženih neka pitanja ostaju neriješena. U slučaju da članovi porodice umrlog ne mogu platiti troškove sahrane, ukopa ili dženaze ili ukoliko umrli nema porodice, troškove snosi Ministarstvo za rad socijalnu politiku raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, kazali su iz JU Kantonalnog centar za socijalni rad Sarajevo.

– Ukoliko Kantonalni centar za socijalni rad utvrdi da je umrli lice u stanju socijalne potrebe, za koje ne postoji mogućnost da neko drugi snosi troškove sahrane, dženaze ili ukopa, da nema imovine, sredstava iz kojih se može izvršiti ukop tada troškove snosi Ministarstvo za rad socijalni rad. Ministarstvo snosi trošokve tehničkog i vjerskog dijela sahrane, troškovi tehničkog dijela koje pokriva Ministarstvo su do iznosa 1.170 KM, a troškovi vjerskog obreda do iznosa 400 KM – pojašnjava Mirsada Poturković, glasnogovornica Centra za socijalni rad.

Iz KJKP Pokop za Faktor su kazali da se, u slučaju smrti socijalno ugrožene osobe, obraćaju Centru za socijalni rad općine na području koje je živjela umrla osoba, piše Faktor.

– Ukoliko je umrlo lice bilo korisnik socijalne pomoći, procedura je veoma jednostavna, s obzirom na to da Centar za socijalni rad posjeduje registar svojih korisnika. U tom slučaju javljaju nama, izdaju rješenje, snose troškove ukopa i ukop se obavlja veoma brzo – ističu iz Pokopa.

Navode da je nešto složenija procedura ukoliko umrli nije bio korisnik Centra za socijalni rad, jer su tom slučaju treba prikupiti sva potrebna dokumentacija.

– U tom slučaju obraćamo se Kantonalnom centru za socijalni rad, a oni odlučuju o proceduri dalje. Do sada se zaista nije desilo da su odbili, samo se procedura malo oduži zbog otežanog procesa. Ukoliko umrlo lice ima porodicu koja nema sredstava da snosi troškove ukopa, porodica je dužna angažirati se na prikupljanju potrebne dokumentacije, kako bi troškovi ukopa otišli na trošak budžeta. Imamo slučajeva, ne tako često, gdje postoje nesuglasice u porodicama, zbog čega umrlo lice veoma dugo čeka ukop – navode iz Pokopa.

Iz Pokopa ističu da se socijalni slučajevi ukopavaju uglavnom na gradskom groblju Vlakovo, jer je to jedino groblje koje ima mjesta za redovan ukop.

– Ostala naša groblja su popunila svoje kapacitete i na njima se vrše samo ukopi onih koji imaju rezervacije, osim ukoliko upravo socijalni slučaj ima rezervaciju na nekom od drugih grobalja, sto je uistinu veoma rijetko. Centar za socijalni rad ima svoje određene tarife kada je riječ o cijeni ovih ukopa, i ona se najčešće kreće između 700 i 1.000 KM – pojašnjavaju iz Pokopa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79