Ukrajina je upozorila Iran da prestane slati oružje Rusiji

Ukrajina je upozorila Iran da prestane slati oružje Rusiji, a u protivnom može očekivati “apsolutno nemilosrdan” odgovor.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba danas je rekao da su upozorili Iran diplomatskim kanalima na posljedice slanja dronova kamikaza i balističkih projektila Rusiji.

Kuleba je na press-konferenciji održanoj danas u Kijevu rekao da postoji “stvarna prijetnja” da bi Iran mogao poslati Rusiji balističke projektile.

Podsjetimo, CNN je jučer objavio da se Iran priprema poslati Rusiji oko 1000 komada oružja, što uključuje i balističke projektile zemlja-zemlja kratkog dometa i još dronova kamikaza, koje Rusija planira koristiti u ratu u Ukrajini. Za CNN su to rekli zapadni dužnosnici koji pozorno prate razvoj i izvoz iranskog oružja.

“Rekao sam i ponovit ću opet: Kad govorimo o suučesništvu bilo koje zemlje u ruskoj agresiji i ubijanju naših civila, bit ćemo apsolutno nemilosrdni u odgovoru zato što se radi o zaštiti naše države i naših građana”, rekao je Kuleba.

“Iranu bi bilo puno pametnije kad bi potpuno prekinuo svoju vojnu suradnju s Rusijom i slanje oružja koje okupatori koriste protiv Ukrajine”, dodao je.

Iran je u više navrata zanijekao da šalje oružje Rusiji, a EU i SAD tvrde da imaju “čvrste dokaze” za suprotno.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79