Ukrajinci otkrili identitet Srba koji tamo ratuju. BiH je raspisala potjernicu za njima?

Posljednji snimak Save i Dunava nastao je 1. marta. U opisu je navedeno da je “obuka završena” i da je došlo vrijeme za akciju.

“Ovo je već druga tura. Četrdeset i dva naša borca iz bivše Jugoslavije i Evrope. Prošlo je već tri mjeseca kako su ovdje. Predaju se dokumenta na potpis Vladimiru Putinu. Prije toga dokumenta prolaze kroz opredijeljene službe. Svi stranci koji dobijaju pasoše za učešće u oružanim snagama Rusije idu kroz nas. Ja skupljam sva dokumenta, nosim ih u nadležnu službu, oni provjeravaju i to se nosi na potpis predsjedniku (Putinu) – govori Dejan Berić u video poruci objavljenoj 28. februara ove godine.

Berić je državljanin Srbije koji godinama živi u Rusiji, a od 2014. godine se borio u Ukrajini na strani ruskih separatista. Sada sebe predstavlja koordinatorom za dobrovoljce koji dolaze sa područja bivše Jugoslavije. On je sredinom decembra objavio snimke nekoliko srbijanskih državljana koji prolaze vojnu obuku u ruskim kampovima, piše portal Istraga.ba

“Vrijeme obuke je prošlo. Došlo je vrijeme je vrijeme da se dokažete u borbi. Želimo im uspješan lov – objavljeno je u nedjelju ujutro na Telegram kanalu “bataljona Sudoplatov”.

Uz objave su priložene fotografije iz vojnog vozila na kojima se vidi pet osoba. Najmanje dvije osobe su srpske nacionalnosti, dok u komentarima na objavljene fotografije nekoliko osoba navodi da je prisutan i jedan Makedonac.

Nešto kasnije, objavljen i je i videosnimak na kojem se isti vojnici vide u drugom vojnom vozilu. Na snimku govori Andrej Rodionov (Andrey Rodionov), ruski državljanin poznat po nadimku Viking.

 

Andrej Radionov Viking na Kosovu

Viking vodi pokret rusko-slavenskog ujedinjenja i preporoda koji se, prema njegovoj web stranici, suprotstavlja “zapadnom globalizmu, materijalizmu i multikulturalizmu”.

Jedna od profilnih fotografija njegovog privatnog Telegram kanala je i ona koja je nastala na Kosovu. Radionov, znatno mlađi u odnosu na sadašnje fotografije, pozira ispred table Kosovska Mitrovica.

“Tu su naša braća Srbi – kaže Radionov na snimku koji je objavio u nedjelju ujutro.

U opisu videosnimka Radionov navodi da je snimak nastao 1. marta, te da su na snimku “Sava” i “Dunav”. U pitanju su dvije osobe koje od decembra prošle godine ruske televizije i mediji predstavljaju kao dobrovoljce iz Srbije. Međutim, postoje i oni mediji u Rusiji koji sumnjaju da različite osobe predstavljaju kao iste. Tako ruski portal theins.ru piše kako u dvije različite priče “Sava” i “Dunav” zvuče drugačije.

“Sava i Dunav ponavljaju otrcane klišeje poput “NATO se bori umjesto Ukrajine”, da je “sve probleme stvorio Zapad i njegov politički establišment u Kijevu”. Njihove misli ponovno u velikoj mjeri prepričava Viking. Prema njegovim riječima, u SVO mogu sudjelovati stotine stranaca, a ‘u njihov bataljon želi doći oko 15 Srba, pet-šest Makedonaca i nekoliko ljudi iz drugih slavenskih zemalja – piše theis.ru.

Sava, Dunav i Viking

Ipak, ukoliko pregledate više snimaka, jasno je da se iza nadimaka “Dunav” i “Sava” kriju osobe sa govornog područja bivše Jugoslavije. Međutim, njihov identitet je, praktično, nemoguće potvrditi.

Ukrajinski poprilično vjerodostojni portal Obozrevatel.com piše da se iza nadimaka Dunav i Sava skrivaju Milan Lučić i Jovan Bjelotomić.

U tekstu je, dalje, navedeno da su za Lučićem i Bjelotomićem raspisane Interpolove potjernice u Češkoj i Bosni i Hercegovini.

Prema bazi Interpola, Jovan Bjelotomić je rođen 1996. godine u Bijeljini, te posjeduje državljanstva Bosne i Hercegovine i Srbije. Na stranici Federalne uprave policije je navedeno da je za Kantonalni sud iz Livna raspisao potragu za Bjelotomićem zbog krivičnoj djela razbojništvo. Bjelotomić je, prema tim dokumentima, bio prijavljen u Drvaru kada je zajedno sa bratom Kostom i Nikolom Grujićem opljačkao poslovnicu “Intesa Sanpaolo banke” u Drvaru.

Milana Lučića, pisali su prije dvije godine mediji u Srbiji, raži Češka zbog sumnje da je bio pripadnika organizovane kriminalne grupe povezane s drogom ili nasiljem.

On je 2017. godine bio među 16 uhapšenih u Češkoj, osumnjičenih da su u 11 superlaboratorija uzgajali marihuanu vrijednu gotovo dva miliona eura. Među njima je tada bio i Milan Lučić, koji je te godine stigao u Prag kao sezonskih radnika fiktivnog preduzeća.

Nakon što je pušten iz pritvora, Lučić je pobjegao i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Jovan Bjelotomić navodni Sava

Od 2021. godine Lučiću se gubi svaki trag. Ukrajinski mediji, pak, tvrde da se ispod maske “sprskog ratnika Dunava” krije upravo on. No, u ovom je trenutku nemoguće potvrditi ove informacije, naročito zbog toga što su Sava i Dunav na svim snimcima Andreja Radionova Vikinga – maskirani.

Milan Lučić

Istraga.ba pokušala stupiti u kontakt sa Andrejem Arionovim, ali on nije odgovarao na naše pozive. No, nedugo nakon našeg poziva, objavio je snimak koji je, navodno, nastao 1. marta u ukrajinskoj regiji Zaporižje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79