Ukrajinke osumnjičene za prostituciju puštene na slobodu

Vanpretresno vijeće Suda BiH je donijelo riješenje kojim se, kao neosnovan, odbija prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora dvjema Ukrajinkama, Asmik Ždanovoj (Zhdanova) zvanoj Asja (60) i Nataliji Načinkin (Nachinkin) (32).

One su se, inače, nalazile u pritvorskoj jedinici Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar još od 26.januara, a zbog osnovane sumnje da su počinile krivično djelo međunarodno navođenje na prostituciju.

Na ročištu od 26.jula, Tužilaštvo je tražilo produženje pritvora za osumnjičene, a odbrana je predložila ukidanje jer nisu postojali zakonski razlozi za to, potvrdila je advokatica Nada Dalipagić, braniteljica Ždanove.

Inače, Tužilaštvo BiH je 23.jula podiglo optužnicu protiv njih, a terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banje Luke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizirali grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79