Ukrajinska vojska napušta Mariupolj: Rusi preuzimaju kontrolu

Borba s ruskim snagama u čeličani Azovstal završila je jučer, što znači i da je bitka za Mariupolj završila, piše The New York Times.

Ukrajinska vojska proglasila je kraj “borbenih operacija”, a više od 260 boraca iz čeličane je evakuirano.

Konkretno, Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga poručio je da su borci “ispunili svoju misiju”.

Ukrajinski predsjednik Zelenski naglasio je da su borci iz Azovstala inspirirali cijelu zemlju svojom hrabrošću tokom višenedjeljne borbe za čeličanu. Kratko je i dodao da sada “žele spasiti živote svojih momaka”.

Evakuirano je više od 260 ukrajinska borca iz čeličane Azovstal, potvrdila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar, a ukrajinska vojska je objavila da se nastavljaju napori za spašavanje preostalih boraca iz tog postrojenja.

Maliar je rekla da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u grad Novoazovsk pod kontrolom proruskih pobunjenika. Još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom na drugu lokaciju također pod kontrolom pobunjenika, Olenivku, piše BBC.

Dodala je da će se oslobođeni ukrajinski vojnici razmijeniti za zarobljene ruske vojnike.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Reuters.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79