Ulazak u Sloveniju moguć je ako ste vakcinisani, ali zavisi kojim cjepivom

Slovenija je od petka postrožila mjere na granicama

Slovenija je donijela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcine kojom je putnik vakcinisan.

Ko je vakcinisan Modernom, u Sloveniju može ući 14 dana nakon vakcinacije. Onaj ko je primio AstraZenecu može ući 21 dan nakon prvog vakcinisanja, a Pfizerovu sedam dana nakon drugog vakcinisanja. Ulazak u Sloveniju iz Hrvatske moguć je i bez testa, ali u tom slučaju putnici moraju biti vakcinisani.

“Onaj ko je prebolio covid-19 može uz ljekarsku potvrdu koja vrijedi šest mjeseci ući i u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboljeli i koji su vakcinisani ne trebaju imati negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova sigurnosti, civilne zaštite i zdravstva”, kaže Dino Kozlevac, prenosi Glas Istre.

Slovenija je od petka postrožila mjere na granicama. Dnevni migranti, dakle školarci stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenačkim firmama, moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana. Nakon isteka tog roka, antigenski test, koji košta oko 25 eura, mora se ponoviti, a to se, navodi šef istarskog štaba Kozlevac, može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu.

Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze školarce i one koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji i oni će testove platiti vlastitim novcem. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati PCR test.

Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, niti ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.

“Ti putnici moraju vidjeti što država, krajnja destinacija u koju putuju, traži, je li to Italija, Austrija ili neka druga zemlja. Na granici vas pitaju gdje idete. Za Trst? Ok, puste vas, ali ako vas zateknu da ste se zaustavili u Sloveniji, platit ćete kaznu. Dakle, morate napustiti Sloveniju najkraćim putem”, objašnjava Kozlevac.

Napominje da je riječ o očekivanoj odluci, uzme li se u obzir situaciju u okruženju.

“Ono što svi vidimo jest da se zemlje zatvaraju. Njemačka sugerira građanima da ne putuju za Uskrs, Austrija je zatvorena, Italija i Slovenija su u crvenom, tako da u okolnim zemljama, ali i u drugim hrvatskim županijama, situacija nije nikako dobra”, izjavio je Kozlevac. Odluka slovenačkih vlasti na granici vrijediće najmanje do 2. aprila.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79