Ulazak u Sloveniju sa testom iz BiH poput lutrije

Građane BiH koji putuju u Sloveniju oblio je hladan znoj kada im je u toj zemlji, kako tvrde, rečeno da testovi za virus korona urađeni u BiH tamo nisu validni.

Pojedinim građanima je, naime, rečeno da moraju uraditi test u nekoj od članica EU, gdje je testiranje inače dosta skuplje nego kod nas, dok su drugi bez problema ušli u Deželu.

Banjalučanka čije su komšije nedavno putovale u Sloveniju ispričala je za “Nezavisne novine” da im je rečeno da testovi iz BiH ne vrijede.

“Oni su radili testove u Hrvatskoj kako bi ušli u Sloveniju”, rekla je ova Banjalučanka.

U jednoj našoj privatnoj klinici rekli su nam da su njihovi testovi priznati u članicama EU, ali i priznaju da je jedan građanin iz BiH imao problem u Sloveniji.

“Slovenci su mu rekli da ne može ući sa našim testom. Takav jedan slučaj smo imali, ostali su bez problema ušli. Zato je najbolje da se građani koji namjeravaju ići u Sloveniju prije puta dobro raspitaju da li će test biti priznat”, rekli su iz te klinike.

Ova situacija neshvatljiva je i našim prevoznicima, koji ističu da takvu praksu ne primjenjuju druge evropske zemlje.

Ogorčeni su prevoznici koji voze putnike ka Sloveniji, jer zbog same situacije, kako ističu, i oni trpe štetu.

“Slovenci priznaju testove ako su urađeni u zemljama EU, dok one koji su urađeni u našim laboratorijama ne priznaju”, rekao je za “Nezavisne novine” Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.

Prema njegovim riječima, na ovaj način je spriječen protok putnika prema Sloveniji i suprotno, jer su oni primorani da se ponovo testiraju i to im je novi trošak, što je neprihvatljivo.

“Zbog ove situacije ogromne gubitke trpe i naše laboratorije. Mislim da to nije korektno od Slovenaca, te da bi trebalo da, ako je problem u nekoj našoj laboratoriji, kažu o kojoj je riječ. Ali, ja vjerujem da oni generalno ne priznaju iz BiH nijedan test”, rekao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog “Autoprevoza”.

Iz MUP-a Slovenije potvrdili su za “Nezavisne novine” da su opšti dokazi koji se uzimaju u obzir prilikom ulaska u Sloveniju, između ostalog, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan HAG test ne stariji od 48 sati, uvjerenje da je građanin prebolovao virus korona u proteklih najviše šest mjeseci ili potvrda o vakcinaciji (pravila zavise od vakcine do vakcine).

PCR test je, kako nam je potvrđeno, važeći ako se, između ostalih, obavi u državama članicama Evropske unije, državama članicama šengenskog prostora, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim državama.

Test HAG (antigenski) je, između ostalog, važeći ako se izvrši u državama članicama Evropske unije, zemljama članicama Šengena, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim zemljama.

Podsjetimo, Slovenija odobrava putovanje stranim državljanima u tranzitu kroz tu zemlju, s tim što su dužni da je napuste što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska pišu Nezavisne.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79