Umjesto da bude u izolaciji, došla raditi na biralištu

Štabu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Izbori 2020 koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne sigurnosne situacije u Republici Srpskoj na dan održavanja lokalnih izbora u BiH, do 15 sati prijavljeno je nekoliko incidentnih situacija.

Jedan od incidenata je:

U 9,45 sati Policijskoj stanici Nevesinje nepoznata osoba prijavila je da se B.S. nalazi kao predsjednik biračkog mjesta Kilavci 3 u OŠ Risto Proroković, a da imenovana krši izrečenu mjeru stavljanja u izolacije u periodu trajanja maksimalne inkubacije zarazne bolesti sa danom isteka mjere do 20.11.2020. godine, a koju je imenovana bila dužna provesti na kućnoj adresi. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac OJT Trebinje, koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, te naložio policijskim službenicima da preduzmu sve mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog krivičnog djela.

Pogledajte šta je još navedeno u izvještaju MUP-a RS-a.

Policijskoj stanici Bileća u 05,55 sati direktor Osnovne škole Sveti Sava u Bileći LJ.M. prijavio je da je na objektu područne škole u Mekoj Grudi, gdje se nalazi i glasačko mjesto te mjesne zajednice, polomljeno više stakala. Odmah je na lice mjesta upućena policijska patrola, a o događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se izvrši uviđaj. Glasačko mjesto u Mekoj Grudi otvoreno je u 7 sati a u toku je rad na pronalasku počinioca i dokumentovanja krivičnog djela oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari.

Policijskoj stanici Istočna Ilidža prijavljena su tri slučaja na dva glasačka mjesta. U 8,10 sati na glasačkom mjestu u Ulici Nikole Koljevića br.18 došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je S.M. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod ove osobe su pronađeni nepopunjeni glasački listići, a isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža.

Na istoj lokaciji u 8,50 sati došlo je od kratke obustave glasanja iz razloga što je S.T. pokušala da u glasačku kutiju ubaci popunjene glasačke listiće, a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Ona je pozvana u PS I.Ilidža radi davanja izjave. Na glasačkom mjestu u Ulici Ravnogorska br.147 u općini Istočna Ilidža došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je D.P.. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod ove osobe su pronađeni nepopunjeni glasački listići. On je pozvan u prostorije PS I.Ilidža, a kod njega su nađeni nepopunjeni glasački listići. O događajima je obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu izborna krađa. U toku je dokumentovanje navedenih KD.

Policijskoj stanici Ugljevik prijavljeno je da je u 9,19 sati na glasačkom mjestu Donje Zabrđe-Posavci B.M. polupao glasačku kutiju. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da se ova osoba uhapsi i dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu sprječavanje održavanja izbora i glasanja.

U 11,10 sati u gradskom parku u Doboju došlo je do okupljanja veće grupe, njih oko 200, koje je organizovali lideri opozicionih stranaka u Doboju. Ove osobe su se razišle oko 12 sati.

U 11,10 sati u Policijsku stanicu Petrovo obratio se P.J. iz Petrova i prijavio da je neposredno prije prijave sa suprugom otišao na glasačko mjesto ali da su sa biračkog mjesta vraćeni, iz razloga što ih nema na biračkom spisku. Oni su se potom obratili nadležnoj općinskoj Izbornoj komisiji, od kojih su dobili kopiju izjave, gdje su izjavili da zbog bolesti nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu, te traže da glasaju putem mobilnog tima kod svoje kuće, a što su oni negirali da su tražili i potpisali. Po događaju su postupili policijski službenici PS Petrovo i obavijestili dežurnog tužioca OJT Doboj, koji se izjasnio da se radi o krivičnom djelu falsifikovanja isprave.

U 10,55 sati u Policijsku stanicu Bijeljina 1 obratio se G.F. iz Bijeljine i prijavio nepozntu osobu da je u Ulici Neznanih Junaka u Bijeljini, od njemu također nepoznate osobe uzeo 100 KM, što on pretpostavlja da je u pitanju kupljeni glas, a sve se to odvijalo preko puta glasačkog mjesta u OŠ ‘Knez Ivo od Semberije’. Policijski službenici su postupili po prijavi, pronašli prijavljenu osobu, koji je izjavio da jeste uzeo novac od svog prijatelja iz Bijeljine za prethodno prodatu trenerku i džemper. Radnici PS Bijeljina 1 su uzeli u rad navedeni događaj, upoznat je dežurni tužilac, koji je naložio da se na navedene okolnosti uzme izjava i da se dostavi izvještaj tužilaštvu o preduzetim mjerama radnjama

U 11,15 sati policijski službenici PS Pale uhapsili su S.N. iz općine Pale jer se prethodno u neposrednoj blizini glasačkog mjesta u Koranu oglušio na zakonito izdato naređenje policijskog službenika da napusti prostor neposredne blizine glasačkog mjesta. Na navedenom biračkom mjestu došlo je do prekida glasanja u vremenu od 10,45 – 10,50 sati.

U vremenu od 11,45 – 11,50 sati na glasačkom mjestu u općini Istočna Ilidža, došlo je do prekida glasanja jer je B.M. iz općine Istočna Ilidža u glasačku kutiju pokušao da ubaci popunjene glasačke listiće a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. On je pozvan u PS Istočna Ilidža radi davanja izjave

Policijskoj stanici Bratunac u 10,30 sati prijavljeno je da su dvije osobe narušile javni red i mir fizičkim napadom ispred Doma penzionera u Bratuncu. D.Ž.O. iz Bratunca, fizički je napao i odgurnuo D.S. iz Bratunca.

Policijskoj stanici Bratunac u 11,15 sati prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred glasačkog mjesta Vihor između G.T. i M.M. oba iz Bratunca, obostranim grubim vrijeđanjem.

Policijska stanica Bratunac u 10,00 sati zaprimila je pisanu prijavu R.S., nezavisnog kandidata za načelnika općine Bratunac koji prijavljuje kršenje Izbornog zakona. U 13 sati on je prijavio izbornu krađu i kršenje Izbornog zakona i kupovinu glasova od strane načelnika N.M., B.G. i K.G. i drugih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79